Je li upravo propala optužnica protiv Todorića da je izvukao 1,25 milijuna eura iz Agrokora?

Todorićev konzultant dao je iscrpan iskaz na nastavku suđenja bivšem predsjedniku Uprave Agrokora

ZADNJA IZMJENA: ruj 23, 2020
Foto: Nova TV screenshot

U procesu Ivici Todoriću i suoptuženima za izvlačenje 1,25 milijuna eura iz Agrokora dogodio se danas svojevrsni obrat. Naime, konzultant Valentin Vičič pred sudskim vijećem izjavio je da je posao za koji tužiteljstvo tvrdi da nije odrađen već da je samo poslužio za izvlačenje novca, ipak bio uredno realiziran.

Je li njegov iskaz ugrozio ovaj proces u kojem Todorić od početka tvrdi da se zapravo nema od čega braniti?

Todorić ne dozvoljava odvjetnici da ga brani

Inače, upravo zbog stava da nije kriv, Todorić ne dozvoljava ni braniteljici po službenoj dužnosti, koju mu je dodijelila država, da bilo što poduzima u procesu. I danas joj je zabranio da se očituje o novim dokazima koje je predložilo tužiteljstvo.

U ovom procesu tužiteljstvo Todorića tereti da je uz pomoć Ante Huljeva, bivšeg direktora Agrokora za financije, te članice Uprave Piruške Canjuge iz koncerna izvukao 1,25 milijuna eura. Sumnja se da je Piruška Canjuga potaknula Todorića i Huljeva na taj manevar kojim je u konačnici oštećen Agrokor. Sve se to događalo tijekom 2013. godine.

Nezakonito izvučen novac iz Agrokora

Tada su Todorić i Huljev navodno omogućili spornu isplatu 1,25 milijuna eura švicarskoj firmi za savjetodavne usluge Sigman Invest, koje, prema optužnici nikada nisu obavljene. Na čelu te firme bila je konzultantica Nicole De Rossi, švicarska državljanka koja je Todoriću i Huljevu, prema tvrdnjama tužiteljstva, izdavala fiktivne račune.

Švicarska firma, tvrdi tužiteljstvo, na ovaj je način nezakonito zaradila. Točnije, nezakonito su, stoji u optužnici, zaradili Huljev i Piruška Canjuga, jer su istražitelji utvrdili da su upravo njih dvoje bili stvarni vlasnici firme u Švicarskoj.

Vičič: ‘Posao je uredno odrađen’

Vičič, koji je u to vrijeme radio za NLB Interfinanz iz Züricha, ponovio je danas da je sporni posao ipak odrađen. Tvrdio je to, naime, još tijekom istrage, no unatoč tome tužiteljstvo je zaključilo kako se radilo o fiktivnom poslu.

“Huljev me tražio da pomognem Agrokoru doći do svježeg kapitala. Bili su, naime, prezaduženi a novac im je trebao za nastavak ulaganja. Kada sam analizirao situaciju predložio sam Huljevu rješenje koje se sastojalo u prodaji, te kasnijem uzimanju u zakup Agrokorovih nekretnina”, prisjetio se Vičič u svom iskazu.

Kako je kolao novac iz Agrokora?

Za taj posao dobio je dva posto provizije od cijele vrijednosti posla, a naknada mu je plaćena dionicama tvrtke Sigman Invest. On tvrdi kako nije znao tko je bio vlasnik te firme, iako je svjestan da je osnovana isključivo za taj konzultantski posao.

Dok je zastupnica optužbe postavljala pitanja kojima je pokušavala dobiti od Vičiča odgovor iz kojeg bi proizlazilo da je taj postao bio nepotreban, Ivica Todorić u nevjerici je kimao glavom. “Pa kakve to uopće veze sad ima”, komentirao je.

Vičič je još objasnio da je slična financijska rješenja ponudio još nekim kompanijama u regiji.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
2057 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program