Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Jedan od najbližih Bandićevih suradnika priznao da je sređivao kazne za parkiranje

Davor Jelavić nagodio se s USKOK-om i dobio uvjetnu zatvorsku kaznu

Davor Jelavić, nekadašnji najbliži suradnik Milana Bandića, priznao je krivnju za sređivanje prometnih kazni. Nagodio se s USKOK-om i priznao krivnju. Zato je kažnjen uvjetno s 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine. Ranije je krivnju već priznao Damir Dekanić, voditelj Odjela prometnog redarstva, kojem je Jelavić, kao tadašnji pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Grada Zagreba bio nadređen. Dekanić je dobio 11 mjeseci rada za opće dobro i 12 tisuća novčane kazna.

Sredio kazne svom sinu

U svom priznanju Jelavić je potvrdio da je između studenog 2011. i veljače 2012. sredio dvije kazne svom sinu Krešmiru. On je u dva navrata krivo parkirao pa je dobio kazne od prometnih redara, no Jelavić je, koristeći svoj položaj, otišao do Dekanića i tražio da obustavio oba postupka. Dekanić je, potvrdio je Jelavić, to 27. veljače 2012. i učinio.

Presudom je Davor Jelavić proglašen krivim za protuzakonito posredovanje. U zatvor neće morati ako u iduće tri godine ne ponovni kazneno djelo, što je dosta izvjesno budući da je u međuvremenu otišao u mirovinu.

Ceduljice s porukama

Već smo javljali kako su se kazne u ovom slučaju sređivale diskretno. Dekaniću ili policijskim šefovima koji su također među optuženima slane su ceduljice: ‘G. načelniče molim pomoć za doktora’. Takve bi poruke bile napisana i ostavljene na stolu bilo Dekaniću bilo odgovornima u zagrebačkoj policiji. Dekanić je na kraju i priznao da je kraj kazni za krivo parkiranje koje je trebalo oprostiti upisivao ‘vozilo premjestio pauk’ ili ‘nema dovoljno podataka za vođenje prekršajnog postupka’. U nekim slučajevima stavljao je napomene ‘iz opravdanih razloga odustaje se od daljnjeg vođenja postupka’, ‘loša fotografija’, ‘pogrešna reg. oznaka’. Nakon toga kazna bi jednostavno bila poništena bez obzira na to što navedene napomene ničim nisu bile argumentirane.

Prvotno je doduše tvrdio da se radilo o čistoj socijalnoj osjetljivosti grada. ‘Svatko može pogriješiti. Politika grada je bila da će se prve kazne opraštati. Ja sam svoj posao radio odgovorno’, uvjeravao je nakon otvaranja istrage, no na kraju je, kao sada Jelavić, sve priznao.