Jedan od šefova Pletera o hrani koju kuhaju: 'Naši obroci su vojnički, to je dovoljno za dva obična čovjeka'

'U petrinjskoj vojarni kuhamo od prvoga dana, a naše jelovnike planiraju nutricionisti', tvrdi

FOTO: Screenshot N1

Direktor sektora ugostiteljstva tvrtke Pleter, Josip Vrdoljak, danas je ekipu N1 televizije proveo kuhinjom u kojoj se pripremaju obroci za stradalnike potresa na Baniji. Usput je odgovorio na kritike koje se posljednjih dana čuju zbog odluke Vlade da tvrtku Pleter angažira tek kada su prošla gotovo dva tjedna nakon potresa, kao i na prigovore na račun kvalitete hrane i cijene obroka.

Pleter je danas potpuno preuzeo pripremu toplih obroka, ali spreman je i dalje surađivati s ugostiteljima koji su ranije počeli raditi na tom području, kaže Vrdoljak. “Nije to sad rez preko koljena, ljudi ostaju raditi koliko žele a mi ćemo raditi s njima. No, zbog sigurnosnih uvjeta premještaju se šatori u kojima se priprema hrana“, kazao je Vrdoljak.

Vojni normativi

Direktor je objasnio kako Pleter priprema hranu. „Dio se priprema u vojarni u Petrinji, dok se ostatak priprema u vojarnama na području Grada Zagreba, odakle se u termoposudama dostavlja na lokacije koje je odabrao Stožer“, rekao je. Vrdoljak nije mogao precizno odgovoriti na pitanje koliko će obroka biti pripremljeno svakoga dana.

“Teško je reći koji je točan broj. Bolje da hrane bude više nego da netko ostane gladan, tako da će dolaziti oko osam tisuća obroka na ovaj teren. Teško je reći i što je to obrok – normativi su vojni, s propisanom kalorijskom vrijednosti za vojnike”, rekao je. Obrok graha za vojnike je pola litre, a to bi možda bilo dovoljno i za dvije manje fizički aktivne osobe, smatra Vrdoljak.

Jelovnik formiraju nutricionisti

Josip Vrdoljak potom se osvrnuo na kritike da se Pleter u pripremu hrane na Baniji uključio prekasno. “Potres je bio 29. prosinca. Isti dan organizirali smo se i došli u naš restoran u (petrinjskoj) vojarni. Restoran je bio oštećen, ali hranu smo smjesta počeli pripremati na drugoj lokaciji, za vojnike i za ljude koji su odmah smješteni ovdje. Sve ljude koji su došli i službe koje su ovdje bile hranili smo od početka”, kazao je.

Što se tiče kvalitete hrane, Vrdoljak uvjerava da je sve na najvišoj razini. „Imamo nutricioniste koji formiraju jelovnik. Trudit ćemo se da to budu niskorizična jela, da bude dosta variva koja mogu ugrijati ljude. Petkom ćemo pokušati imati ribu, ali variva vas ugriju i dovoljno su kalorijski jaka. Jučer je bila piletina i krpice sa zeljem. Prvo se slože meniji, onda gledamo što nam sigurnost dozvoljava. Bitan nam je i feedback ljudi s terena, koji su vrlo zadovoljni i zahvalni”, pohvalio se.

Smatra da je cijena obroka realna

Vrdoljak je odgovorio i na kritike da su cijene hrane koju priprema Pleter previsoke s obzirom na kvalitetu i veličinu porcija. „Cijena obroka je točno 23 kune. Mi ne radimo obroke od donacija, to je topli obrok koji je pripremljen”, kazao je direktor, dodavši da su sve namirnice kupljene od partnera tvrtke Pleter. “U cijenu su uključeni rad, dostava i isporuka na teren”, objasnio je.

“Teško je reći koliko je kuhara. Uz svoj uobičajeni posao, prehranu pripadnika Oružanih snaga, prihvatili smo se i ovoga. Ljudi rade u smjenama, u Petrinju smo doveli ispomoć iz Slavonije. Teško mi je pričati o brojevima, ali uvijek smo bili kompaktni. Ovo nije prvi put da smo se uključili kada je trebalo. Ne znam znate li za to, ali Arenu Zagreb čiste čistačice iz Pletera, a sudjelovali smo i kada je počela migrantska kriza”, zaključio je Vrdoljak.