Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Jedna škola preklinje učenike da, unatoč štrajku, dođu. Velik je dan za njih, Bandić dolazi u posjet

Ravnateljica je roditeljima poslala posebnu obavijest i zamolila ih da ipak danas dovedu klince

10.10.2019., Zagreb - U osnovnoj skoli Jabukovac otvorena je nova sportska dvorana. Gradonacelnik Milan Bandic Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Danas je u većini škola u Hrvatskoj počeo štrajk pa su ravnatelji i ravnateljice roditeljima jučer tijekom dana davali upute što činiti s djecom. Većina ih je roditelje molila za strpljenje i razumijevanje, a iako vrata škole i danas moraju biti otvorena, roditeljima je sugerirano da djecu danas ipak ne dovode u školu, ako za to ne postoji krajnja potreba. No, zagrebačka Osnovna škola Jabukovac imala je malo drugačiju molbu za roditelje – da djecu ipak dovedu u školu. Razlog je zbilja senzacionalan, u posjet im dolazi gradonačelnik Bandić.

“Bez obzira na najavu štrajka zaposlenika u osnovnim i srednjim školama lijepo Vas molimo da pošaljete djecu u školu sa stvarima jer sutra je za nas poseban dan kada nam naš gradonačelnik g. Bandić službeno otvara dvoranu i školu”, pisalo je u obavijesti na webu škole.

Prilagodba Bandićevom protokolu bez obzira na štrajk

Ravnateljica Romana Šimunić Cvrtila zamolila je roditelje da danas, usprkos štrajku, djecu iznimno u 7:30 ujutro pošalju u školu s obzirom na prigodnu ceremoniju. Kratko smo se čuli s ravnateljicom koja nam kaže kako se radi o velikom danu za njihovu školu. Nakon tri godine radova, dograđen im je novi dio škole u sklopu kojeg se nalazi šest učionica, moderna dvodijelna sportska dvorana, vanjski sportski teren i parkiralište. Na sve to utrošeno je skoro 22 milijuna kuna.

Novi dio škole je, prema najavi, zbilja otvorio gradonačelnik Milan Bandić. U pratnji su mu bili i pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić te predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet. Ravnateljicu smo pitali i zašto je baš danas, na dan štrajka, organizirana ta ceremonija otvaranja. Kaže nam kako je otvaranje dugo u planu i da u konačnici nije ovisilo o njima, već o protokolu gradonačelnika kojemu su se u potpunosti prilagodili.

Učitelji nakon svečanosti stupili u štrajk

Učenici su otpjevali himnu i izveli igrokaz, a sve to odvijalo se prva dva školska sata. “Djeca su danima vježbala prigodni program za današnju svečanost, ponosni su da su na taj način mogli otvoriti novi dio škole i dvoranu. Došli su i roditelji i učitelji koji su od 9 sati, nakon što je završena svečanost, u štrajku”, pojasnila nam je ravnateljica Šimunić Cvrtila. Djeca su se potom vratila kućama. Za onu djecu koju roditelji nisu imali kako zbrinuti tijekom dana, organiziran je boravak.

Gradonačelnik je ranije danas, inače, poručio kako je zbog štrajka “možda najtužniji u životu” te kako apelira na premijera da hitno reagira i riješi problem. Ne posve neočekivano, iskoristio je to kako bi još malo napao ministricu obrazovanja Blaženku Divjak s kojom već neko vrijeme ratuje.

Inače, možda je zgodno spomenuti kako je upravo zbog izgradnje ove dvorane i proširenja škole na Jabukovcu krajem 2016. bilo burno na relaciji između kluba Jabuka i Grada. Tada je, zbog početka radova na obnovi i dogradnji škole Jabukovac zatvorena terasa kultnog zagrebačkog kluba. Iz uprave kluba prozivali su gradske vlasti da su narušili prostor kluba i u radove krenuli bez potrebnih dozvola, dok su iz Grada odgovarali kako se radovi na rekonstrukciji OŠ Jabukovac obavljaju na čestici čije pravo korištenja ima ta upravo škola.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu