Politika & Kriminal

Još crtica o čovjeku čija je postrojba dobila most: obiteljima njegovih žrtava RH je morala platili 11 milijuna kuna odšteta

Hrastov je pod ovrhom je jer država od njega traži da nadoknadi iznos koji je isplaćen obiteljima zarobljenika koje je pobio

21.09.2021., Karlovac - Nekoliko stotina Karlovcana, hrvatskih branitelja, clanova navijacke skupine BBB nazocilo je veceras otvaranju murala hrvatskom branitelju Mihajlu Misi Hrastovu. Otvorenju je nazocio i sam Miso Hrastov sa kojim su se brojni pozdravili i fotografirali. Nakon otvorenja murala kojeg su oslikali Bad Blue Boysi kolona je krenula na Koranski most gdje su zapaljene baklje.
 Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
FOTO: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Karlovac je ovaj tjedan dobio ‘Most Specijalne jedinice Grom’ u kojoj se tijekom Domovinskog rata borio Mihajlo Hrastov. Par dana ranije ulici koja vodi do tog mosta osvanuo je i njegov mural.

Hrastov je na tom istom mostu preko Korane 21. rujna 1991. ubio 13 i ranio dvojicu rezervista JNA. Zbog toga je proglašen krivim za ratni zločin nad zarobljenicima i osuđen na osam godina zatvora. Kaznu je već odslužio.

Dio političke javnosti i veterana zgrožen je odlukom o preimenovanju mosta i oslikavanjem murala. Napominju kako je neshvatljivo da se veliča nekoga tko je počinio ratni zločin nad zarobljenicima. Oni koji novo ime mosta podržavaju kažu kako je to samo odavanje počasti postrojbi koja je branila grad Karlovac, te ju se ne može poistovjećivati s Hrastovom.

‘Već sam tri godine u ovrsi i to je to’

Inače, zbog zločina kojeg je Hrastov počinio Republika Hrvatska je obiteljima njegovih žrtava isplatila 11 milijuna i 690.000 kuna. To je sam Hrastov potvrdio za Hinu prije nekoliko mjeseci. Njemu je do sada temeljem sudskih presuda na naplatu već došlo 2,7 milijuna kuna

“Već sam tri godine u ovrsi i to je to”, rekao je Hrastov početkom travnja. Nekoliko dana kasnije izjavio je kako su mu braniteljske udruge spremne pomoći u plaćanju odštetnih zahtjeva, a podršku su mu izrazile i neke lokalne navijačke skupine.

Veliki su bili i njegovi troškovi za odvjetnike, u čemu je također dobio pomoć braniteljskih udruga, te kaže “za sada su otplaćeni jedino troškovi mojih odvjetnika”.

Tko sve ima pravo na odštetu?

Članovi obitelji Hrastovljevih žrtava dobivali su po 220 tisuća kuna zbog smrti bliskog srodnika. To je u skladu s orijentacijskim kriterijima Vrhovnog suda RH, a pravo na naknadu štete imaju roditelji, supružnici i djeca. U slučaju ubijenog Vase Bižića njegova supruga Sanja dobila je pravomoćnu i ovršnu presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu, prema kojoj je Hrvatska dužna platiti 308.500 kuna uz zakonske zatezne kamate za izgubljeno udržavanje. Samo taj iznos narastao je na dva i pol milijuna kuna.

Prema podacima karlovačkog Općinskog državnog odvjetništva (ODO) od prije nekoliko godina, naknadu štete od Republike Hrvatske za protupravno ubojstvo Svetozara Gojkovića na Koranskom mostu, njegova supruga, majka i kći dobile su ukupno 660.000 kuna, a majka i otac ubijenog rezervista JNA Zorana Komadine 462.894 kune. Republika Hrvatska sada cijeli iznos koji premašuje 11 milijuna kuna potražuje od Hrastova.

U ukupnom iznosu koji spominje Mihajlo Hrastov, je i odšteta ranjenom rezervistu Svetozaru Šarcu, zatim nasljedniku ubijenog rezervista Nebojše Popovića, ali i drugima koji su tog dana stradali na Koranskom mostu. Prema izjavi Luke Šuška, odvjetnika 10 obitelji oštećenika, ukupnu naknadu od 660.000 kuna dobile su još tri nasljednice poginulog Nikole Babića, dok postupak protiv hrvatske države za naknadu vode još nasljednici svih ubijenih, osim Mile Peurače iza kojeg nije ostalo nasljednika.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu