Politika & Kriminal

Još se ne zna od čega se na Hvaru otrovala talijanska obitelj. Čovjek je umro, dvoje djece u životnoj opasnosti

Infektolog je rekao da ne vjeruje da je osoba od trovanja hranom mogla preminuti tako brzo

FOTO: PIXSELL

Dvoje djece koje se nalazilo na brodu na Hvaru na kojem je umro jedan muškarac u životnoj su opasnosti, potvrdila je docentica Ivana Unić s Klinike za pedijatriju KBC-a Split. Radi se o djeci od 14 i osam godina, a docentica Unić kaže kako nikad ranije nije vidjela ovakvo teško trovanje. Zbog teškog stanja u kojem se djeca nalaze, u bolnicu je pozvano i osoblje koje je bilo slobodno.

„Još uvijek se obavlja dijagnostika, radi se sve kako bismo spasili djecu koja su životno ugrožena. Sumnjamo na trovanje, no ne možemo reći je li u pitanju hrana ili što drugo. Na osnovu svih dosadašnjih trovanja koja smo vidjeli, možemo reći da dosad još nismo vidjeli ovako teško trovanje s tako teškom kliničkom slikom”, kazala je Unić za Index. Dvoje odraslih koji su također dovezeni s Hvara nalaze se izvan životne opasnosti, kazala je docentica.

Nema naznaka epidemije

Kako doznaje 24 sata, dvoje odraslih koji su se navodno otrovali hranom imaju mučnine, povraćanje i proljev, dok djeca imaju neurološke simptome i leže na pedijatrijskoj intenzivnoj KBC-a Split. Epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije odmah su krenuli na teren, gdje uzimaju uzorke hrane. Stradala je šesteročlana obitelji, rekla je epidemiologinja dr. Vesna Barišić za 24 sata.

Poznato je da su Talijani jeli na svom brodu i u jednom hvarskom restoranu. Kako doznaje 24 sata, s računa je vidljivo da je obitelj konzumirala različite namirnice poput salate, tjestenine, ribe, hobotnice i piletine. “Uzimamo uzorke sa svih površina na njihovom brodu, kao i uzorke sve hrane koja se tamo nalazi, a isto vrijedi i za restoran gdje je obitelj večerala u ponedjeljak navečer. Pokušat ćemo također uzeti uzorke stolice članova obitelji, i ako to uspijemo analiza će trajati dva dana”, kazala je dr. Barišić, dodavši da je riječ o izoliranom slučaju i trenutno nema naznaka o epidemiji.

Jutarnji javlja da u restoranu, na koji su turisti ukazali, navodno po službenoj dužnosti postupaju službenici Državnog inspektorata, dr. Linda Kovačić, spec. epidemiologinja iz NZJZ SDŽ – Ispostave Jelsa, i sanitarni inspektor Stipe Čikeš.

Stručnjaci ne vjeruju u trovanje hranom

Medijima se u međuvremenu proširila priča da se talijanska obitelj otrovala školjkama u jednom poznatom hrvatskom restoranu, ali stručnjak iz Splita ne vjeruje da se radi o tome. “Reakcija organizma je bila suviše burna da bi se radilo o trovanju hranom”, kazao je za Slobodnu Dalmaciju dr. Ante Srzić, specijalist s Klinike za infektologiju KBC-a Split. Splitski dnevnik pronašao je još jednog infektologa koji je u neslužbenom razgovoru izrazio sumnju da je osoba od trovanja hranom mogla preminuti tako brzo.

Na brodu na Hvaru danas je preminuo strani državljanin, izvijestila je ranije danas Splitsko-dalmatinska policija. “Danas oko 10:10 sati zaprimljena je informacija da je kapetan najavio uplovljavanje u hvarsku luku broda na kojem je pronađen mrtav muškarac. Četiri osobe zbog lošeg zdravstvenog stanja prevezene na pružanje liječničke pomoći u splitsku bolnicu”, priopćili su iz PU splitsko dalmatinske.

Četvero ljudi helikopterom prebačeno u bolnicu

Neslužbeno smo doznali da se radi o gostima iz Italije. Dvoje djece koja su bila u teškom stanju helikopterom je prebačeno na odjel Pedijatrije splitske bolnice. Naknadno su hitne službe pozvane zbog još dvije osobe koje su se osjećale loše pa se helikopter vratio i po njih.

I oni su prebačeni na odjel Zarazne bolesti splitske bolnice. Neslužbeno doznajemo da su gosti iz Italije nekoliko dana boravili na Hvaru gdje su unajmili jedrenjak pod hrvatskom zastavom. Riječ je o plovilu turske gradnje tipa gulet, dugačkom nešto više od 20 metara.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu