Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Kako će točno čovjek kojem je posao nadzirati Inu i Croatia osiguranje u isto vrijeme voditi i obnovu Zagreba?

Vanđelić nije dužnosnik, pa mu imovinu i poslovne veze Povjerenstvo za sukob interesa ne može propitivati

FOTO: PIXSELL

Da se čelnika Fonda za obnovu Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije od posljedica potresa neće moći provjeravati oko sukoba interesa, objavili smo još prošli tjedan. Priča u kojoj je sporno što osoba koja će imati ovlasti samostalno donositi odluke o postupanjima u vrijednosti do tri milijuna kuna, međutim, još je zanimljivija.

Naime, u međuvremenu je Vlada za v.d. ravnatelja Fonda imenovala Damira Vanđelića, poznatog hrvatskog menadžera i nesuđenog premijera ekspertne Vlade kojom je Kolinda Grabar-Kitarović 2015. godine prijetila HDZ-u, SDP-u i Mostu koji su, po kriterijima tadašnje predsjednice, predugo pregovarali o Vladi.

Priprema terena

Problem bi mogao, možda, biti u tome što je Vanđelić – predobar. Naime, čovjek koji će voditi obnovu Zagreba u isto vrijeme je i predsjednik Nadzornog odbora Ine, te član Nadzornog odbora Croatia osiguranja. Radi se o golemim firmama i golemim odgovornostima. U Ini, u kojoj je i predsjednik NO, radi se, osim o biznisu i o potencijalno osjetljivoj vanjskopolitičkoj materiji.

Čini se da su u Vladi već neko vrijeme pripremali teren za Vanđelićevo preuzimanje obnove Zagreba. Prije dvadesetak dana, Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa tako je iz Ministarstva graditeljstva došlo pitanje o tome smatra li se čelnik Fonda dužnosnikom po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa.

Visoka naknada

Pitanje koje je na prvu loptu izgledalo neobično, svoj mogući odgovor, obzirom na to tko je na kraju imenovan na tu funkciju ima u članku 14. spomenutog zakona – dužnosnici ne mogu biti članovi Nadzornog odbora dioničkih društava. Povjerenstvo je odgovorilo kako se, sukladno zakonu, čelnik Fonda ne može smatrati dužnosnikom, ali kako bi tu zakonsku odredbu trebalo promijeniti, jer se radi o funkciji s koje se može samostalno donositi odluke o poslovima vrijednosti do tri milijuna kuna.

Ukoliko bi se zakon na taj način izmijenio (što je, u međuvremenu, u saborsku proceduru poslao SDP), Vanđelić bi se morao odreći poslova u Nadzornim odborima Ine i Croatia osiguranja. Brutto iznos godišnje naknade za funkciju predsjednika NO Ine koju je primio u 2019. godini je javno dostupan, radi se 516.878,86 kuna.

Ništa od imovinske kartice

Nakon što su se pojavile sumnje o tome je li baš najpametnije da čelnik tijela koje vodi obnovu od potresa ostane izvan dosega propitivanja potencijalnog sukoba interesa, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Darko Horvat je izjavio kako će sve biti transparentno jer će Vanđelić već u ponedjeljak Povjerenstvu dostaviti imovinsku karticu.

S obzirom na to da nije dužnosnik, međutim, to neće biti ni teoretski moguće. Kako su nam iz Povjerenstva pojasnili u službenom odgovoru, samo dužnosnici upisani u Registar dužnosnika dobivaju korisnički račun kojim se može pristupiti ispunjavanju imovinske kartice. Bilo kakav dokument o imovinskom stanju nastao na neki drugi način ne može biti osnova za postupanje povjerenstva. Uostalom, propitivanje imovine osobe koja nije dužnosnik od strane Povjerenstva bilo bi – kršenje zakona.

U Vladu smo, slijedom ove priče, poslali pitanja o tome kane li mijenjati Zakon o sprječavanju sukoba interesa ili čelnika Nadzornog odbora Ine. Odgovora zasad nema.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više