Politika & Kriminal

Kim Jong-un i sestra opet bjesne, prijete da će poslati vojsku na granicu s Južnom Korejom

Ljute ih južnokorejski aktivisti i prebjezi koji su navodno poslali 50 tisuća letaka u komunističku državu

Kim Yo Jong, sister of North Korea's leader Kim Jong Un, attends wreath laying ceremony at Ho Chi Minh Mausoleum in Hanoi, March 2, 2019. (Photo by JORGE SILVA / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Sjeverna Koreja je zaprijetila da će poslati vojsku u demilitariziranu zonu koja ju razdvaja od Južne Koreje, stoji u priopćenju objavljenom u utorak. Napetosti između dviju država rastu otkad su južnokorejski aktivisti i prebjezi iz Sjeverne Koreje navodno poslali oko 50 tisuća letaka u komunističku državu. Takvim kampanjama se u pravilu poziva stanovnike Sjeverne Koreje da zbace svoju vladu.

Pjongjang razmatra plan „vraćanja vojske u zone koje su demilitarizirane u sklopu dogovora između sjevera i juga, pretvaranja prve crte u utvrdu i daljnjeg jačanja vojne budnosti prema jugu“, priopćila je sjevernokorejska vojska, a prenosi državna novinska agencija KCNA.

Šalju balone s letcima, novcem, filmovima…

Pjongjang je ranije od Seula tražio da zaustavi slanje letaka u kojima se kritizira sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un. Seul je u pregovorima 2018. obećao da će to spriječiti, piše BBC. Leci se preko granice šalju balonima, a s njima se često šalje i hrana, novčanice, radioprijemnici i USB-ovi s južnokorejskim filmovima i vijestima.

Sjeverna Koreja je zbog toga zaprijetila da će prekinuti svu komunikaciju s južnom susjedom, zatvoriti urede za vezu na granici i povući se iz zajedničkog vojnog sporazuma. Kim Yo-jong, moćna mlađa sestra sjevernokorejskog čelnika, preko vikenda je zaprijetila osvetom i poručila da Pjongjang treba prekinuti veze sa Seulom.

Južnokorejsko ministarstvo obrane u utorak je objavilo da prijetnje sjevera shvaća ozbiljno i da surađuje sa SAD-om u pomnom praćenju vojnih kretnji u komunističkoj zemlji.

Nastavite čitati