Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Kina šalje vojsku u Rusiju na zajedničke vježbe

Žele učvrstili suradnju dviju vojska, priopćilo je kinesko ministarstvo obrane

Russian President Vladimir Putin (L) and Chinese President Xi Jinping pose for a photograph during their meeting in Beijing, on February 4, 2022. (Photo by Alexei Druzhinin / Sputnik / AFP)
FOTO: AFP

Peking će poslati svoje snage u Rusiju, gdje će krajem mjeseca sudjelovati u zajedničkoj vojnoj vježbi kako bi “učvrstili suradnju” dviju vojska, priopćilo je kinesko ministarstvo obrane. Kina i Rusija usko surađuju na polju obrane i Peking je rekao da želi podići bilateralne veze “na višu razinu”, unatoč međunarodnoj osudi Rusije zbog rata u Ukrajini.

U priopćenju objavljenom u srijedu navodi se da će Kina sudjelovati u godišnjoj vježbi “Istok” (“Vostok”) koja se, kažu iz Moskve, treba održati od 30. kolovoza do 5. rujna, u okviru suradnje s Rusijom.

“Cilj je učvrstiti praktičnu i prijateljsku suradnju s vojskama zemalja sudionica, podići razinu strateške suradnje među sudionicima i ojačati sposobnost reagiranja na sigurnosne prijetnje”, ističe se u priopćenju ministarstva obrane.

Washington redovito izražava zabrinutost

U vježbi, među ostalima, sudjeluju i Indija, Bjelorusija, Mongolija i Tadžikistan. Kinu i Indiju zadnjih mjeseci optužuju da diplomatski štite Rusiju jer se protive zapadnim sankcijama i prodaji oružja Ukrajini.

No Peking tvrdi da njegovo sudjelovanje u vojnoj vježbi “nema nikakve veze s trenutnom situacijom u regiji i u svijetu”. Ovo je druga vojna vježba Kine i Rusije ove godine. Washington redovito izražava zabrinutost zbog približavanja Kine i Rusije, ocjenjujući da to ugrožava međunarodnu sigurnost.

Odgovarajući na pitanje o kineskom sudjelovanju u zajedničkoj vojnoj vježbi, glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je ipak da Sjedinjene Države “nemaju poseban komentar”. “Većina tih zemalja redovito sudjeluje i u velikom broju vježbi i vojne razmjene sa SAD-om”, rekao je na tiskovnoj konferenciji.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više