Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Kineske vlasti diljem Europe kriomice otvorile desetke ilegalnih policijskih stanica. Izgleda da u Beogradu i hapse ljude

U Europi je trenutno aktivno najmanje 36 takvih stanica

A Serbian riot policeman stands guard past a banner depicting Serbian President Aleksandar Vucic (L) and Chinese President Xi Jinping displayed by pro-government supporters and opposition supporters during a protest staged in front of the National assembly building in Belgrade on May 11, 2020 amid the spread of the COVID-19 infection, caused by the novel coronavirus. (Photo by Oliver BUNIC / AFP)
FOTO: AFP

Kina je u Nizozemskoj od 2018. godine držala dvije ilegalne policijske postaje, u Amsterdamu i Rotterdamu. Kina ih je najvjerojatnije koristila za vršenje pritiska na Kineze koji žive u Nizozemskoj, pišu nizozemski mediji. Tamošnje Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je danas da je riječ o ilegalnim objektima te da će “poduzeti primjerene akcije”.

“Shvaćamo ovo vrlo ozbiljno”, kazali su iz Ministarstva, prenosi nizozemski portal NU.

Nizozemska vlada nikada nije bila službeno obaviještena o postupanjima kineskih policijskih službi u zemlji, a za sada se zna da su bile stacionirane u najmanje dva grada. Iako na papiru stoji da kinesko-nizozemski državljani mogu u navedenim objektima koji funkcioniraju kao “servisne stranice”, primjerice, produljiti vozačku dozvolu, istraga koju je proveo nizozemski RTL Nieuws daje naslutiti mračnu pozadinu priče.

Traže kritičare Kine

Taj nizozemski medij piše kako Kina preko policijskih stanica stupa u kontakt s izbjeglim Kinezima koji kritiziraju vlasti u Pekingu – kako bi ih ušutkali. Tako prenose svjedočanstvo Wanga Jingyuja, mladog disidenta kojeg kineska policija tri godine traži zbog kritiziranja režima na društvenim mrežama. Mladić je naposljetku dobio azil u Nizozemskoj.

Mediji prenose i da se na kineskim vladinim stranicama i platformama može pročitati da policijske postaje prikupljaju obavještajne podatke. Prema stručnjacima, to je također protivno pravilima. Također, prema nizozemskim medijima, zaposlenici u dvjema postajama u Nizozemskoj su uglavnom bivši vojnici i bivši djelatnici obavještajnih službi.

No, ovo nije prvi put da se piše o ilegalnim postajama koje Kina vodi u inozemstvu. Španjolska nevladina organizacija za ljudska prava Safeguard Defenders u rujnu je izvijestila kako takvih postaja ima po cijelom svijetu, a da ih je na europskom kontinentu aktivno 36.

Otkrivena stanica u Beogradu

Primjerice, u Španjolskoj je do sada detektirano devet takvih objekata, stoji u izvješću nevladine organizacije. U izvješću stoji i da jedna takva stanica u glavnom gradu Srbije. Organizacija navodi slučaj kineskog državljanina identificiranog kao Xia, optuženog za krađu, koji je živio u Beogradu, ali je de facto uhićen i “nagovoren” da se vrati u Kinu u listopadu 2018. godine.

Njegova lokacija je, prema izvješću, pronađena uz pomoć beogradske “servisne stanice” koju vodi kineska policija. Prekomorska stanica u srpskoj prijestolnici identificirala je i locirala muškarca, kontaktirala ga, a zatim u suradnji s policijom kineskog okruga Qingtian provela “uvjeravanje” putem audio i video komunikacije koristeći WeChat platformu.

Prema vladinim dokumentima, Xia nije bio voljan vratiti se u Kinu kako bi se suočio s kaznenim progonom, međutim, prema vladinim izjavama nakon otprilike tjedan dana policijske komunikacije s dotičnim, on se predomislio i “dobrovoljno” vratio u Kinu.

Pokušaj kontrole kineske dijaspore

Prema podacima španjolske nevladine organizacije, do sada su otkrivene 54 takve policijske stanice u 30 zemalja, na pet kontinenata. Ovoga ljeta su kineski dužnosnici objavili da je oko 230.000 navodnih “bjegunaca” iz zemlje “uvjereno” da se vrate.

Organizacija Safeguard Defenders napominje kako prekomorske kineske stanice mogu igrati pozitivnu ulogu u pružanju pomoći kineskim stanovnicima i turistima, ali ističe da je dokazano kako barem neke od njih igraju daleko opakiju ulogu. Iz organizacije dodaju i da su mnoge takve postaje povezane s Radnim odjelom Ujedinjene fronte Komunističke partije Kine, “čiji je cilj kontrolirati populaciju kineske dijaspore”. Na karti koju je objavila organizacija, vidljivo je da u Hrvatskoj nema nijedne kineske “servisne stanice”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više