Politika & Kriminal

Kirin, unatoč svim aferama dobio u prvom krugu, i nije jedini. Ovo su svi pobjednici sa skandalima

Ono što zamjeraju mediji i USKOK, uglavnom ne zamjeraju birači

Tajna snimka, na kojoj dva HDZ-ova lokalna političara nezavisnom vijećniku nude razne pogodnosti ako pristane na tajni dogovor o postizbornoj koaliciji, promijenila je političke odnose u Oroslavju: dok prije četiri godine nije bio ni blizu drugom krugu, neovisni Viktor Šimunić na ovim je izborima ozbiljna konkurencija HDZ-ovom Emilu Gredičaku.

Koliko je tome pridonijela čuvena snimka, može se samo nagađati. Ali činjenica jest da su četiri mjeseca od objave ove afere, u koju je bio uključen i aktualni gradonačelnik Gredičak, birači u Oroslavju pogurali Šimunića u drugi krug. Tamo će se sučeliti upravo s Gredičakom, jednim od HDZ-ovih aktera koje je Šimunić tajno snimio kako mu nude javne funkcije i druge benefite.

Nova Gradiška, Janaf

Znači li to da razne afere na izborima doista dođu na naplatu? Zapravo i ne; pokazali su to i ovi lokalni izbori na kojima su se u nekoliko gradova i županija kandidirali političari čije je skandale ili, u najmanju ruku, problematične postupke Telegram otkrivao i o njima pisao. Rezultati prvog kruga lokalnih izbora ukazuju da afere i kontroverze na biralištima često ne štete.

Možda najbolji primjer za tu tezu je novi/stari gradonačelnik Nove Gradiške, Vinko Grgić. Prije četiri godine je dobio 62 posto u prvom krugu kao kandidat SDP-a. Sad je, bez stranke i s USKOK-ovom optužnicu za namještanje poslova u okviru afere Janaf, osvojio 61,66 posto.

Virovitica, 17 milijuna

Gradonačelnik Virovitice, bivši čuveni HDZ-ov ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin je ipak nešto izgubio. Osim 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna, zbog čega je, pod nerazjašnjenim okolnostima gradski pročelnik za financije izvršio samoubojstvo, izgubio je i devet postotnih bodova podrške svojih sugrađana.

Pa opet je i to bilo dovoljno – Kirin je pobijedio u prvom krugu osvojivši 51,5 posto glasova.

Sisačko-moslavačka županija, nekretnine

Ivo Žinić je, pak, za HDZ prije četiri godine osvojio Sisačko-moslavačku županiju. U prvom krugu 2017. godine osvojio je 49,1 posto glasova, pa je drugi bio tek formalnost. Nakon potresa je, međutim, početkom godine otkriven cijeli niz sumnjivih stvari oko njegovih nekretnina.

Ono što je presudilo da na lokalnim izborima ovaj put dobije tek 7,9 posto glasova je ipak odluka da napusti HDZ. Naime, kandidat ove stranke za Sisačko-moslavačkog župana s lakoćom je ponovio Žinićev rezultat – osvojio je 49,05 posto i drugi krug bi trebao biti tek formalnost.

Požeško-slavonska županija, nasilje i snimke

Promjena glavnih igrača HDZ-u se isplatila u Požeško-slavonskoj županiji gdje je stranka, ne tako davno, imala puno problema sa svojim kadrovima. Alojz Tomašević, koji je kao kandidat HDZ-a prije četiri godine postao župan u prvome krugu, u međuvremenu je osuđen za obiteljsko nasilje nad suprugom i izbačen iz stranke.

U Požegi je HDZ-ov gradonačelnik Darko Puljašić od siječnja pod istragom USKOK-a, nakon što je Telegram prvi objavio tajnu, za Puljašića kompromitirajuću snimku. I u županiji i u njezinom središtu Požegi HDZ je na ove izbore izašao s novim kandidatima, što se, sudeći po neslužbenim rezultatima prvog kruga, vladajućoj stranci isplatilo. I mjesto župana, odnosno županice, kao i gradonačelničku poziciju trebali bi osvojiti već u prvom krugu.

Petrinja, zemljišta

Gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića bi, pak, medijsko spominjanje čudesnog poslovnog uspjeha tvrtke njegovog sina i snahe, te neobični poslovi sa zemljištima, moglo stajati funkcije.

Dumbović je još u igri, ulazi u drugi krug s pet postotnih bodova zaostatka za kandidatkinjom HDZ-a, no današnjih 25 posto je ipak bitno lošije od preko 41 posto koliko je osvojio u prvom krugu prije četiri godine.

Županja, kulen. Mnogo kulena

Jedan od urnebesnijih slučajeva koje je otkrio Telegram dogodio se u Županji. Grad je, pisali smo u rujnu prošle godine, u tri godine potrošio više od 284 tisuće kuna na kupnju suhomesnatih proizvoda u tamošnjoj mesnici As za koju je javni pogovor da joj je prikriveni suvlasnik gradonačelnik Davor Miličević.

HDZ-ov gradonačelnik je tvrdio da s tom mesnicom nema veze. Ali nije osporio da je grad kupovao velike količine kulena, kulenovih seka i kobasica. Samo se nedavno požalio da je to ‘izvučeno iz konteksta’.

Miličević se ove nedjelje borio za još jedan mandat na čelu Županje, ali za razliku od 2017. godine kada je glatko pobijedio već u prvom krugu, sada ga je pretekao Damir Juzbašić, bivši HDZ-ovac koji je stranku napustio u ožujku. Juzbašić u drugi krug ulazi sa 44,5 posto glasova, a Miličević sa 32,74 posto.

Nerežišća do Svemira

U Nerežišćima, čuvenoj bračkoj općini koja je dala bivšeg ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a Lovru Kuščevića, ništa novo. Tamo je načelnik, uvjerljivo pobijedivši jedinog protukandidata, ostao Svemir Obilinović, šestookrivljeni na USKOK-ovoj optužnici protiv Lovre Kuščevića.

Obilinović je, smatra USKOK, pomogao Kuščeviću izmijeniti prostorni plan kako bi ovaj zaradio na prenamjeni zemljišta. Ono što je zamjerio USKOK, međutim, očito nisu birači.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu