Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Kolarić potvrdio: Zagrebački SDP obnavlja suradnju s Možemo!

Koalicijski sporazum između dviju stranaka raskinut je u rujnu prošle godine

FOTO: HRT

Gradski odbor SDP-a Zagreba jednoglasno je prihvatio prijedlog sporazuma o suradnji s Možemo, koji će biti potpisan sredinom sljedećeg tjedna, izvijestio je u četvrtak vršitelj dužnosti predsjednika zagrebačkog SDP-a Branko Kolarić.

“Sporazum o suradnji jednoglasno je prihvaćen na razini Gradske skupštine, vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora i time je SDP Zagreba dao snažnu i jasnu političku poruku”, potvrdio je Kolarić za Hinu. Naglasio je da je to poruka i za suradnju “širu od Zagreba”.

Dogovoreni kapitalni projekti, ali i oni manji

Kolarić, dosad v.d. predsjednika Gradske organizacije SDP-a Zagreba, rekao je i kako nema ništa protiv kandidirati se za dužnost predsjednika zagrebačkog SDP-a.

Ocijenio je da je da su pregovori s Možemo prošli u “suradljivom, otvorenom i konstruktivnom ozračju”, a završit će sredinom sljedećeg tjedna kada će se potpisati sporazum.

U sporazumu su, kako je rekao, dogovoreni kapitalni projekti, ali i manji projekti, izvan sporazuma. Neslužbeno se doznaje da novi sporazum ima sedam cjelina i njime se SDP i Možemo obvezuju da će provesti projekte važne za poboljšanje kvalitete života svih građana, piše “Večernji list”. Njime partneri, uz ostalo, obećavaju reorganizirati Gradsku upravu, ustanove, Zagrebački holding i druga trgovačka društva i povećati transparentnost zapošljavanja.

Izrada plana prometnog razvoja

Uspostavit će sustav gradske riznice, postaviti antikorupcijska platforma za prijavljivanje svih nepravilnosti i nezakonitosti rada gradske uprave i gradskih trgovačkih društava, ali i ukinuti agencijski rad.

Među ostalim, namjeravaju izraditi dugoročan plan prometnog razvoja Grada te realizirati dva podvožnjaka ispod željezničke pruge, kao i kapitalne projekte poput knjižnice Paromlin i Doma sportova.

Prema sporazumu, u planu je i gradnja javnih stanova za najam u Podbrežju. Širit će se i kapaciteti vrtića i povećati investicije u energetsku obnovu. Tu je i unaprjeđenje sustava domova zdravlja, a obećavaju osigurati i nove smještajne kapacitete za starije osobe.

Suradnja oko zelenih politika

U kategoriji Zeleni grad obećavaju povećati udio recikliranog i kompostiranog otpada te osigurati preduvjete za zatvaranje odlagališta Prudinec- Jakuševec. Žele realizirati i Program sunčanih krovova.

Također se obvezuju poboljšati pristupačnost grada osobama s invaliditetom, suzbijati rodno uvjetovano nasilje prema ženama i LGBTQ+ osobama, aktivno promovirati rodno osjetljive lokalne politike, suzbijati menstrualno siromaštvo.

Odsada – redovite koordinacije

Sporazum podrazumijeva i evaluaciju provedbe projektnih prioriteta, a sve strane trebale bi se usuglasiti i da će na razinama mjesnih organizacija i gradskih četvrti bolje surađivati, odnosno održavati redovite koordinacije, s obzirom na to da je jedan od glavnih prigovora koji se iz SDP-a mogao čuti prema Možemo da ih o gotovo ničemu ne konzultiraju.

Koalicijski sporazum između dviju stranaka koje imaju većinu u Gradskoj skupštini raskinut je u rujnu prošle godine odlukom zagrebačkog SDP-a na čijem je čelu tada bio Viktor Gotovac. Ubrzo nakon toga, Gotovac je isključen iz stranke, a vođenje gradskog ogranka preuzeo Kolarić do unutarstranačkih izbora.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više