Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Koliku zatvorsku kaznu mogu dobiti monstruozni roditelji

Nakon smrti djevojčice, prijave za kaznena djela će se prekvalificirati

03.04.2021. Slavonski Brod - Otac tesko ozlijedjenje dvoipolgodisnje djevojcice koja je zavrsila u bolnici u Klaicevoj na hitnoj operaciji zbog ozljeda glave doveden je na Zupanijsko drzavno odvjetnistvo u Slavonskom Brodu na daljnje postupanje. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL

Pet minuta prije ponoći u petak uhićeni su monstruozni roditelji iz okolice Nove Gradiške; 27-godišnji otac i 24-godišnja majka. U razgovoru s izvorima iz policije, Telegram je doznao kako ih je Policijska uprava brodsko-posavska zadržala na kriminalističkom istraživanju nedugo nakon saznanja za teško ozlijeđeno dijete.

U tom trenutku još se nije znalo koje im je kazneno djelo točno stavljeno na teret; iz policije su objasnili kako tek moraju utvrditi sve okolnosti ozljeđivanja djevojčice. “U slučaju da dođe do najgoreg, da djevojčica umre, roditelje će se teretiti za teško ubojstvo”, kazao je uskoro za Dnevnik Nove TV, Damir Brezić, službenik za odnose s javnošću PU brodsko posavske.

Udarala ju je šakama

Prema kaznenom zakonu, teško ubojstvo kažnjava se s minimalno 10 godina zatvora. Kako je objavljeno jučer, roditelji su tijekom kriminalističkog istraživanja “djelomično priznali djela koja im se stavljaju na teret”. Kako su danas objavili reporteri 24 sata, istražitelji su uvjereni da je fatalne ozljede djevojčici nanijela majka, udarajući je šakama po glavi i tijelu.

Ona je prvookrivljena i dosad je se, dok malena nije preminula, teretilo za pet kaznenih djela povrede djetetovih prava te za nanošenje osobito teške tjelesne ozljede.

Kazna dugotrajnog zatvora

“Majci je stavljeno na teret da je počinila kazneno djelo osobito teške tjelesne ozljede čija je posljedica da je dijete sada u bolnici u teškom stanju”, kazao je jučer sudac istrage Mile Soldo. “Ocu se stavlja na teret povreda djetetovih prava, zanemarivanje i zlostavljanje u odnosu na svih četvero djece”, dodao je detaljizirajući da se u očevom slučaju to odnosi na raniji period prije ozljeđivanja dvogodišnje djevojčice.

Za kaznena djela iz članka 177., za koje se tereti oca, propisana je kazna jedne do pet godina. Za nanošenje teške tjelesne ozljede kojom je prouzročena smrt, za što bi mogli teretiti majku, kazneni zakon propisuje kaznu zatvora tri do 15 godina.

Ako je međutim prekvalificiraju u teško ubojstvo, može biti dramatično veća, odnosno kazna dugotrajnog zatvora do 40 godina. Telegram je poslao upit hoće li doći do prekvalificiranja kaznenih djela za koje se tereti monstruozne roditelje, odnosno na koji će način biti prekvalificirano. Odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.


* Uskoro nakon objave ovog teksta, istupila je Mirela Šmital, županijska državna odvjetnica i kazala kako se prijava neće prekvalificirati u teško ubojstvo, nego u kazneno djelo iz Članka 120., odnosno u kazneno djelo nanošenja teške tjelesne ozljede kojom je prouzročena smrt. Za to, je kako smo naveli, propisana kazna od tri do 15 godina zatvora.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više