Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Kontroverzni poduzetnik priznao kako je godinama varao državu na PDV-u; siromašnima su plaćali da glume direktore tvrtki

Ova afera teška je više od 50 milijuna kuna, a USKOK i policija raskrinkali su kriminalnu grupu

10.10.2012, Zagreb - Privodjenje profesora, asistenata i studenata na USKOK zbog placanja ispita na Medicinskom fakultetu. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija

Bio je početak 2013. kada je poduzetnik Gorki Grubišić odlučio napraviti lanac tvrtki ne bi li preko njih izvlačio PDV i porez na dobit iz državnog proračuna. Angažirao je za to 56 ljudi od kojih su većina bili Kinezi koji su poslovali u Hrvatskoj. Ukupno 39 raznih firmi našlo se tako u zločinačkoj organizaciji koja će u iduće tri i pol godine ispostaviti gotovo 53 milijuna kuna lažnih računa. Na osnovu njih izvučeno je oko 14,1 milijun kuna PDV-a i poreza na dobit, a Grubišić je novac dijelio sa svojim ljudima.

Sada je sve to i priznao. “Kriv sam za zločinačko udruživanje i zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju”, potvrdio je Grubišić u nagodbi s USKOK-om. Osuđen je na dvije godine i tri mjeseci zatvora, te mora državi vratiti 1,5 milijuna kuna nezakonite zarade. Osim njega, krivnju je priznao i njegov suoptuženik Nenad Krbanja koji je osuđen na jedinstvenu kaznu od godine i tri mjeseca zatvora. I on mora vratiti novac državi, i to 251.581 kunu.

Provizija za članove kriminalne grupe

Grubišić je opisao istražiteljima kako je sve do 2016. sa svojim suradnicima varao državu na porezu. Direktori firmi s kojima je surađivao za svoju su ulogu dobivali proviziju od osam posto. Taj su novac zadržavali za sebe nakon što bi proknjižili neku od Grubišićevih lažnih faktura, ili pak na račun svoje firme primali gotovinske uplate. Time su umanjivali porezne obveze Grubišićevih firmi među kojima su bile “Moda za sve”, “Una moda”, “Panamera”, “Adria derivati”, “Fides terra”, “Libertas Templum”…

Grubišić ništa nije prepuštao slučaju. Ljudima koji su pristajali biti dio njegove kriminalne grupe pronalazio je zajedno s Krbanjom smještaj u Zagrebu, a pomagali su im i kod otvaranja poslovnih računa u bankama.

Sve se činilo idilično do ožujka 2018. kada USKOK i policija finaliziraju veliku akciju protiv ove bande. Grubišić tada uspijeva pobjeći iz zemlje, no nakon višemjesečnog skrivanja ipak se vraća u Hrvatsku. Na kraju odlučuje priznati krivnju. Sa svojim suradnicima podijelio je oko 3,3 milijuna kuna.

Kako je funkcionirala ova prevara?

“Kada mi je Grubišić predložio da sudjelujem u tom ilegalnom poslu pristao sam zbog prilično velike zarade koju mi ju je obećao. Trebali smo preko njegovih tvrtki, kao i novootvorenih poduzeća, izdavati račune kineskim tvrtkama u Hrvatskoj. One bi nam plaćale te račune, a mi bi, za proviziju od osam posto, podizali novac s računa i vraćali ga vlasnicima, Kinezima”.

“Osim toga, na osnovu tih navodnih poslovnih odnosa kineske tvrtke pravdale su PDV. Grubišić je imao u planu na kratko vrijeme otvarati privatne tvrtke i izvlačiti novac, te nakon par mjeseci prestajati s poslovanjem. Za direktore je namjeravao postaviti svoje poznanike, ali i ljude koji su u teškoj financijskoj situaciji, pa bi za sitne novce pristajali figurirati kao direktori”, opisao je odmah nakon uhićenja jedan od Grubišićevih suradnika, marketinški stručnjak koji odlično zna kineski jezik. To je iskoristio da Grubišiću ostvari kontakte s velikom kineskom zajednicom u Hrvatskoj.

Grubišićeva grupa na porezu je varala sve do studenog 2016. godine. Na samom početku istrage kineski trgovci tvrdili su kako nisu znali da čine kaznena djela te da su s tim prestali čim su shvatili da rade nešto nezakonito. I većina njih je priznala krivnju, te se s USKOK-om nagodila na uvjetne i novčane kazne. Kako im je i oduzeta nezakonito stečena imovinska korist u državni proračun vraćeno je oko šest milijuna kuna.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više