Politika & Kriminal

Lijep dan za Telegram. Eko Sever je pravomoćno izgubio, sud je potvrdio da smo pisali istinu

Ovakav rasplet iznimno nam je važan jer su se, osobito zbog neobične emisije HRT-a, pojavljivale mnoge lažne informacije o slučaju

Najveći hrvatski proizvođač ekološkog voća i povrća Eko Sever pravomoćno je izgubio parnicu protiv Telegrama. Županijski sud u Puli potvrdio je da su naši reporteri u istraživačkom serijalu o ekološkoj poljoprivredi pisali istinu i postupali po svim profesionalnim standardima. Ovo je prva pravomoćna presuda u procesima između Telegrama i Eko Severa, koji traju od objave našeg serijala.

Telegramu je ovakav rasplet iznimno važan jer su neki naši kolege, nažalost, otvoreno zauzeli stranu Eko Severa i time uspjeli poljuljati povjerenje dijela javnosti u Telegram. Najdalje je otišao HRT, koji je 22. listopada 2015. godine ovoj aferi posvetio cijelu emisiju Vita jela zelen bor, a bez da su, kako nalaže njihov Etički kodeks, uopće zatražili očitovanje redakcije Telegrama ili bilo kojeg našeg novinara ili reportera koji je sudjelovao u izradi specijala.

Kako je PR-ovac unaprijed znao kakva će biti HRT-ova emisija?

Urednica i voditeljica Sanja Brajković tijekom emisije nas je optužila da smo “narušili povjerenje potrošača u cijelu ekološku proizvodnju”. Objavili su, nadalje, reportažu s imanja Eko Severa u kojoj je vlasnik tvrtke iznio niz kleveta i tvrdnji za koje je bilo lako provjeriti da su neistinite, konstatirali su kako nad gospodinom Marijom Severom provodimo medijski linč i tako dalje.

Jedan PR djelatnik koji je na društvenim mrežama vodio otvorenu kampanju za tvrtku Eko Sever, pritom grubo i osobno vrijeđajući novinare i urednike Telegrama, hladno je najavljivao spomenutu HRT-ovu emisiju danima unaprijed.

Dok Telegram nije imao pojma da državna televizija uopće snima emisiju o aferi koju smo otvorili, PR-ovac povezan s Eko Severom evidentno je bio upućen i u stav koji je urednica HRT-a zauzela pa je izjavljivao kako se, citiramo, zbog toga osjeća relaksirano:

Telegramovi reporteri noćima su pratili kamion na ustaljenoj ruti

U jesen 2015., serijom reportaža, laboratorijskih analiza, intervjua i svjedočanstava, reporteri Telegrama otkrili su kako je Eko Sever godinama varao svoje kupce, nabavljajući jeftinu robu na veletržnici i prodajući je kao skupocjenu, organsku hranu. Telegramovi novinari i fotografi noćima su pratili kamion kojim su vlasnici Eko Severa u 4 ujutro potajno nabavljali neekološku robu.

Osim snimki kamiona, također smo dobili iskaze trgovaca i proizvođača, koji su novinarima priznali da su Eko Severu prodavali svoje jeftino voće i povrće. Eminentni stručnjaci i najcjenjeniji laboratoriji u zemlji potvrdili su sve Telegramove navode, a demantirali pokušaje vlasnika Eko Severa da ospore ili omalovaže stručne analize koje smo provodili.

Konačno, u svojstvu svjedoka Eko Severa, vozač kamiona na sudu je priznao kako je kupovao neekološku robu za Severe. Osim toga, priznao je kako su od njega tražili da potpiše antedatirane ugovore kojima su pokušali prikriti prevare, kao i vozačeve izjave za medije koje su vlasnici Eko Severa fabricirali i slali novinama.

Napadao nas je i ministar Jakovina, tražio je da prestanemo

Prvu presudu protiv Eko Severa Telegram je dobio u rujnu 2017., godine, a ta presuda sada je i pravomoćno potvrđena. Osim toga, protiv Eko Severa u odvojenom procesu presudio je i Općinski kazneni sud u Zagrebu, koji je u obrazloženju svoje nepravomoćne presude istaknuo kako se radi o vrsnom primjeru istraživačkog novinarstva.

Na Telegramov specijal koji je, osim prevara Eko Severa, otkrio brojne strukturalne propuste u poljoprivrednom sustavu, nadležne institucije nisu reagirale. Iako smo tvrtku zaduženu za inspekciju Eko Severa uhvatili u izdavanju lažnih priopćenja i reklamiranju proizvoda Eko Severa, tadašnji ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina tražio je da prestanemo s objavama.

U istupima nakon izbijanja afere, Ministarstvo poljoprivrede zatajilo je činjenicu da ekološke inspekcije godinama nisu provjeravale trgovine Eko Severa. Nadzirali su njihovo imanje, gdje ni jedna analiza doista nije pokazala tragove nedozvoljenih pesticida, no prodajna mjesta ne.

Ovo je zapravo priča o sustavu u kojem su krivi svi u dugačkom lancu

Osobito je slikovit detalj iz iskaza Dubravka Kupčinovca, direktora tvrtke Bioinspekt ovlaštene za nadzor proizvoda Eko Severa. Na sudu je u svojstvu svjedoka izjavio kako, citiramo, njegovi inspektori i propisane nenajavljene kontrole “ipak najave dan ranije, kako ne bi naišli na zatvorena vrata”.

Ekološko voće i povrće, proizvedeno bez korištenja pesticida i u prirodnim uvjetima, u dućanima se prodaje za nekoliko puta veću cijenu od običnog. Često ga konzumiraju ljudi sa zdravstvenim poteškoćama, specifičnim prehrambenim potrebama, mala djeca ili trudnice; upravo iz tog razloga, na razini cijele Europske unije proizvodnja i prodaja ekoloških proizvoda striktno se kontrolira.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu