Ljubo Jurčić, profesor ekonomije, pričao kako uštedjeti: 'Ukiselite kupus, stavite 200 litara vina u podrum, pođonite cipele'

Rekao je da on osobno u rodnom kraju uzgaja četiri svinje, suši meso i dijeli ga tetkama

FOTO: Hrvoje Jelavić, Nel Pavletić / Pixsell

Profesor Ekonomskog fakulteta, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i ministar gospodarstva u Vladi Ivice Račana, Ljubo Jurčić, danas je za RTL dao neke savjete o tome kako uštedjeti. Priznao je da su mogućnosti za uštedu objektivno male, pa dodao da ipak postoje, barem po pitanju hrane. Rekao je da se trebamo sjetiti što su radili naši stari.

Prisjetio se onda težih vremena visoke inflacije gdje se, kaže, snabdijevalo preko sindikata koji je imao 10 ili 20 posto niže cijene jer je robu naručivao na veliko ili bez provizije. Kaže i da su se ljudi tada opskrbljivali direktno od proizvođača hrane na selu čime su zaobilazili trgovačke marže i prolazili jeftinije.

“To nije bila opskrba za tjedan ili dva, nego za dva mjeseca i dulje, a grašak i krumpir kupovali su se za četiri mjeseca. Prije godinu dana govorio sam da ide inflacija, ljudi su se smijali, ali sam rekao da onaj koji ima 50 tisuća kuna, treba uložiti u škrinju, duboki zamrzivač, pa kupiti hranu po niskim cijenama jer će ona do kraja godine sigurno poskupjeti”, ispričao je.

Kaže da treba pripremiti zimnicu

Kazao je da sada nije vrijeme za kupovinu perilica, bojlera ili vodokotlića. Smatra da treba popravljati. “Mrežu usluga treba izgraditi, sada nećemo kupovati zamrzivač od 2000 ili 3000 kuna, popravit ćemo onaj koji imamo. Cipele je jeftinije popraviti za 50 kuna nego kupiti nove za 500 ili 1000 kuna. I ne treba čekati zimu, treba ih sad pođoniti”, rekao je.

Kazao je RTL-u i kako treba pripremiti zimnicu. “U moje vrijeme u urbanim sredinama čitave su zgrade mirisale ili smrdjele (kako tko voli) po zimnici. Vino kupiti direktno kod proizvođača, 100 ili 200 litara, u podrumu kuće ukiseliti kupus. Neka jedan to napravi, bit će dovoljno za više njih”, ispričao je.

Rekao je da je osobno zadržao neke navike starijih pa u rodnom kraju uzgaja četiri svinje, suši meso i dijeli ga tetkama te poziva prijatelje na velika druženja, a nešto ostavi i za sebe. Isplati se, kaže. “Iz sporta smo jedne godine napunili 70 teglica krastavaca, bilo je toga dvije godine što za jesti”, kazao je.