Ljudi oko Bandića tuže Renata Peteka; zbog narušavanja ugleda traže ukupno više od 500.000 kuna

Tvrdi da ga tuže zbog toga što je govorio o poslovima zbrinjavanja otpada, o zaštitarskim poslovima te o uzgoju svinja na Jakuševcu

ZADNJA IZMJENA: lip 23, 2020

Nezavisni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i 14. na koalicijskoj listi Demokrata i Laburista u prvoj izbornoj jedinici, Renato Petek, na Facebooku je komentirao tužbe koje je dobio zato što je javno govorio o poslovima zbrinjavanja otpada, o zaštitarskim poslovima te o uzgoju svinja na Jakuševcu. Kada bi izgubio sve te parnice morao bi, tvrdi, platiti više od pola milijuna kuna kazne.

Kako doznajemo Peteka su radi narušavanja njihova ugleda, časti i dostojanstva tužili Petar Pripuz, sestra ministra zdravstva,Vilija Beroša, Tajana Tomašević te vijećnica Bandićeve stranke BM365 Renata Bedeković.

Opomenu pred tužbu dobio je pak od tvrtke Bilić-Erić čije je uspješno poslovanje u Zagrebu povezao s činjenicom da je direktor Matija Jozić suprug pročelnice zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo Mirke Jozić.

‘Platiti ili se voziti u gepeku?’

Petek u objavi dalje naglašava kako smatra da je sloboda izražavanja osnova demokratskog društva, a uvjet društvenog napretka da je ona zagarantirana Ustavom, kao i konvencijama Europske unije i da ga se ovim tužbama pokušava ušutkati.

“No, u našem društvu očito neki smatraju da su još uvijek nedodirljivi. Poslovanje privatnih tvrtki s Gradom, koje plaćamo javnim novcem, javni joj je interes. Ako u nekoj tvrtki radi sestra nekog ministra onda je to činjenica koja može štetiti tom ministri ako je on u sukobu interesa”, kaže Petek.

Na kraju videa u objavi tužiteljima poručuje kako ga neće spriječiti da nastavi, na svoj način, raditi svoj posao boreći se za transparentnost i istinu, a protiv pogodovanja, klijentelizma i nepotizma. “Ili možda mislite da bi trebao biti sretan što sam dobio samo sudske tužbe, a ne vožnju u gepeku”, zaključuje Petek aludirajući da je mogao proći i gore.

‘Iznosio sam javno dostupne podatke’

Za Telegram tvrdi kako je zanimljivo da su tužbe krenule poslije njegove najave da će se kandidirati za gradonačelnika Zagreba iduće godine. “Zanimljivo je i da su svi podaci koje sam iznio sadržani u službenim odgovorima koje su pripremili gradonačelnik Milan Bandić i njegove službe odgovarajući na moja pitanja” kaže Petek.

Dodaje da ga Pripuz tuži jer je naveo službeni podatak kako su poslovi njegovih tvrtki s gradskom Čistoćom porasli s 8,15 milijuna kuna 2017. godine na 27,6 milijuna kuna 2019. godine. “Također, Pripuza smeta što sam u jednoj metaforičkoj priči napisao kako Pripuz i Bandić telefonski razgovaraju koristeći nadimke Leopard i Kondor, što je opće poznati podatak objavljen prije više godina kao dio spisa na suđenju u aferi Agram” kaže nam Petek.

Beroševu sestru Tajanu Tomašević je, tvrdi, pak zasmetalo što je naveo da je kao direktor odnosno prokurist u više tvrtki u vlasništvu Petra Pripuza u dvije godine povećala poslove sa Zagrebačkim Holdingom, kao i da su poslove zbrinjavanja medicinskog otpada dobili tek nakon što je Beroš postao pomoćnikom tadašnjeg ministra zdravstva, Milana Kujundžića.

Andrej Dimitrijević
Telegram autor
198 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program