Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Lovrić, koji je dao ostavku na mjesto pročelnika i ostao odlično plaćen savjetnik: 'Postupao sam u skladu s etičkim principima kojih se ja držim'

Bivši pročelnik prešao je na funkciju savjetnika uz plaću od 18.000 kuna

FOTO: Screenshot/HRT

Dojučerašnji zagrebački pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić, koji je uoči primopredaje vlasti podnio ostavku na svoju funkciju ali i ostao na radnom mjestu savjetnika gradonačelnika s plaćom od 18.000 tisuća kuna, u jučerašnjoj je emisiji Otvoreno pojasnio kako je tu ostavku podnio iz etičkih razloga. Naime, kako je nedavno pisao list 24 sata, Lovrić je bio samo privremeni pročelnik, budući da ga pokojni Milan Bandić na tu funkciju nije mogao imenovati zbog brojnih USKOK-ovi optužnica. Stoga mu je funkciju produžavao svakih godinu dana, a u međuvremenu je bio zaposlen kao gradonačelnikov savjetnik.

Njegovog položaja i plaće dotaknula se Sandra Benčić iz Možemo! u jučerašnjoj burnoj raspravi u emisiji Otvoreno. Saborska zastupnica je kazala kako Lovrić prima plaću od 18 tisuća kuna neto i ne radi ništa. “Vi dobivate 18.000 kuna neto za mjesto savjetnika kojeg nitko tamo ne želi. Dali ste ostavku na mjesto pročelnika da bi bili savjetnik. Pa recite, kako ćete to riješiti? Građeni vas plaćaju 35.000 kuna bruto, kako ćete riješiti problem glomaznog otpada? Koristite mogućnost koju vam je zakon dao da radite ništa i da imate plaću 18.000 kuna”, napala je Benčić bivšeg pročelnika.

Lovrićevo objašnjenje

Lovrić joj je odgovorio kako on ima rješenje i za to, te da ga je spreman podastrijeti gradonačelniku ako ga ovaj za to bude pitao. Potom je dodao kako u Gradu savjesno radi pune 34 godine, te uzvratio Benčić rekavši da radi “puno više nego što ćete vi ikada raditi”. Pritom je dodao kako udruge i Možemo! plaćaju građani da lažu. “Vas isto plaćaju građani kroz nevladine udruge da lažete i difamirate”, rekao je.

Na kraju emisije Lovrić je pojasnio iz kojih je razloga točno podnio ostavku na mjesto pročelnika. “Nisam smatrao sam da kao protukandidat gospodinu Tomaševiću i njegovim zamjenicima na listi za izbore mogu etično sudjelovati kao njegov prvi suradnik, kao pročelnik. To je zakonski dopušteno, ali nije u skladu s demokratskim uzusima i etičkim principima kojih se ja držim. Jednostavno sam smatrao da ne trebam na tom radnom mjestu sačekati gospodina Tomaševića”, objasnio je.

Treba naglasiti kako je Tomislav Tomašević još prije izbora naglasio kako će doći do racionalizacije Gradske uprave te da će se smanjiti broj gradskih ureda pri čemu će neki pročelnici ostati bez svog radnog mjesta.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više