Mađarski parlament odbio Istanbulsku konvenciju, traže od Orbanove vlade da ju ne usvoji

Orbanova vlada potpisala Istanbulsku 2014., ali ju nikad nije ratificirala

ZADNJA IZMJENA: svi 5, 2020
Foto: Profimedia, New York Times

Mađarski parlament u utorak je odbio Istanbulsku konvenciju o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama te je pozvao vladu da lobira protiv usvajanja Istanbulske konvencije u EU-u. Deklaracija protiv usvajanja Istanbulske konvencije je uz potporu desnih stranaka usvojena sa 115 glasova za, 35 protiv i tri suzdržana.

Oporba je glasala protiv rezolucije kojom se poziva vladu da odustane od daljnjih koraka prema ratifikaciji Istanbulske konvencije. Tijekom glasanja oporbene su zastupnice držale natpise sa seksističkim i mizoginim izjavama zastupnika vladajuće stranke Fidesz.

Orbanova vlada potpisala Istanbulsku, ali ju nije ratificirala

Vlada premijera Orbana potpisala je Istanbulsku konvenciju 2014., ali je nije nikada ratificirala. Orban i njegova stranka dugo se bore protiv, kako kažu, “rodnog ludila” te su, primjerice, zabranili sveučilištima da drže kolegije iz rodnih studija. Vlada ima “pravo braniti svoju zemlju, kulturu, zakone, tradicije i nacionalne vrijednosti, a stajališta manjine o rodu ne bi trebala to ugrožavati”, stoji u rezoluciji.

Ključni dijelovi Istanbulske konvencije koji štite djecu i žene od nasilja ugrađeni su u mađarski pravni sustav, stoji u deklaraciji, piše mađarska novinska agencija MTI. Istanbulsku je konvenciju sastavilo Vijeće Europe sa ciljem stvaranja pravnog okvira za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program