Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Premijer je upravo najavio da će kroz dva tjedna Istanbulsku konvenciju poslati na ratifikaciju

Kaže da je procedura pri kraju i treba pronaći najbolje rješenje

FOTO: screenshot

U uvodnom dijelu današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković je najavio kako bi za tjedan, dva, Vlada u proceduru trebala uputiti Istanbulsku konvenciju.

“Pri kraju je kompletna procedura za upućivanje Istanbulske konvencije na Vladu. Vjerujem da ćemo idući, ili za dva tjedna, imati tu Konvenciju na Vladi i uputiti ju u ratifikaciju”, kazao je premijer jutros.

Naglasio da je ratificirati mogao i SDP

Ponovno je naglasio da je Istanbulsku konvenciju mogao ratificirati i SDP. “SDP je mogao ratificirati Istanbulsku konvenciju, a sad je najveći kritičar. Treba pogledati koje su sve države to ratificirale. Treba pronaći najbolje rješenje i mehanizmima koji postoje u toj Konvenciji podignuti ravnopravnost i zaštitu žena”, kazao je.

Na ratifikaciji Istanbulske konvencije već neko vrijeme inzistira oporba, a u srijedu su najavili i da će u parlamentarnu proceduru uputiti interpelaciju o ratifikaciji Konvencije. Ovoga tjedna o ratifikaciji se raspravljalo i na saborskom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina koji je zaključio da će predložiti Vladi da Konvencija krene u saborsku proceduru u što kraćem roku, a najkasnije do ljetne stanke.

Državna tajnica nije znala reći kada će Konvencija doći na red

Državna tajnica u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Margareta Mađerić tada nije znala reći kada će konvencija naći na sjednici Vlade, a onda i u saborskoj proceduri.

“Osnovali smo radnu skupinu, imamo niz aktivnosti, dvije javne rasprave su iza nas. U završnoj smo fazi, ima još nekih završnih radnji koje treba provesti i tada ćemo uputiti u saborsku proceduru”, rekla je Mađerić u ponedjeljak. Na upit hoće li to biti do ljeta, odgovorila je: “Vidjet ćemo.”

U proceduri već godinu dana

Inače, hrvatska je Istanbulsku konvenciju potpisala tijekom mandata SDP-ove Vlade još u siječnju 2013. godine. Međutim, do danas nije ratificirana, odnosno potvrđena u Saboru, iako je u proceduri od ožujka prošle godine. Iz Vijeća Europe danas su pozvali zemlje članice da ratificiraju Konvenciju i prestanu odugovlačiti s tim.

Ta vodeća europska organizacija za zaštitu ljudskih prava poziva države da “rasprše maglu pogrešnih shvaćanja” da je svrha konvencije nametnuti “rodnu ideologiju” ili da je ona “protiv tradicionalnih obiteljskih vrijednosti”. Vijeće Europe zadnjih mjeseci uočava da nekoliko vlada odugovlači s ratifikacijom Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji koju su gotovo sve države članice potpisale, a 28 i ratificiralo, piše u priopćenju za medije koje je poslalo Vijeće.

Što je zapravo Istanbulska konvencija, punim imenom Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, možete pročitati ovdje.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više