Politika & Kriminal

Malenica najavio novi Zakon o referendumu: 'Produljuje se rok za prikupljanje potpisa, uvodimo i povjerenstvo za nadzor'

'Po prvi puta uređujemo sva pitanja referenduma'

Danas je održana sjednica Vlade RH nakon koje se javnosti obratio ministar uprave Ivan Malenica. Vlada je, među ostalim, raspravljala o nacrtu novog Zakona o referendumu, koji je, istaknuo je ministar, prošao javno savjetovanje. “Novim zakonom reguliramo institut referenduma. Ispravili smo nedorečenosti”, rekao je Malenica, nabrojavši što će biti promijenjeno u novom zakonu.

“Najveće novine su da se produljuje rok za prikupljanje potpisa, uređuje se mogućnost promatranja referendumske inicijative pa i završne faze koja podrazumijeva utvrđivanje valjanosti potpisa, uvodimo Državno povjerenstvo koje će nadzirati provedbu referenduma. Uređuju se i mjesta za prikupljanje potpisa. Sabor se obvezuje da u roku od 30 dana raspiše referendum. Definirali smo i što predstavlja potpis i kako on treba izgledati. Po prvi puta uređujemo sva pitanja referenduma”, kazao je.

Odgovarajući na pitanja dodao je: “Referendum je oblik neposrednom odlučivanja. Postoje inicijative koje su pohvalile ovaj prijedlog dok oporba populistički se odnose prema prijedloge, ne znam jesu li ga pročitali. No, novosti idu u smjeru da s glas građana čuje i da oni lakše utječu na donošenje političkih odluka”, prenosi N1.

Čudi se tvrdnjama da su medijske slobode pod udarom

Osimo o Zakonu o referendumu, ministar uprave osvrnuo se i na zamolnice iz Bosne i Hercegovine, koju je Vlada danas odlučila odbiti. “Imali smo sastanak s generalima i drugim visokim časnicima koji su obuhvaćenim zamolnicom. Odluka je donesena temeljem zakona. Operacija Bljesak je bila propitivana i u međunarodnom sudu te da tužiteljstvo nikad nije podignulo optužnicu. Predložili smo da se Ministarstvo pravosuđa obveže da odbije trajnu zamolnicu”, kazao je.

Govoreći o sudskoj zabrani pisanja portalu Halter o šefici Poliklinike za zaštitu djece i mladih, Gordani Buljan Flander, Malenica je rekao da mu neshvatljivo postupanje suca u konkretnom predmetu. “Zakon o medijima propisuje alate kako utjecati na određene članke”, naglasio je.

“Ovršni zakon i institut privremene mjere ne znam zašto je korišten. Neshvatljive su mi i imputacije oporbe da je ovo udar na slobodu medija, ova Vlada daje podršku slobodi medija i ministrica kulture jasno je definirala koji su daljnji ciljevi, poduzete su i određene radnje”, zaključio je ministar.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu