Kontekstualizirali smo Crodemoskop i da, desilo se što smo najavljivali, povijesni debakl predsjednice

Usporedili smo njezinu popularnost s rejtinzima bivših šefova države

ZADNJA IZMJENA: stu. 7, 2016
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Predsjednica Republike Hrvatske, prema novom Crodemoskopu objavljenom jučer, prvi put nije najpopularnija političarka. Zapravo, nije ni druga listi. Prvi je Andrej Plenković s 21,9 posto, zatim apstraktna kategorija niti jedan političar i tek onda, na trećem mjestu, stoji gospođa Grabar Kitarović s dosta poražavajućih 14,3 posto podrške.

Bivši predsjednik Ivo Josipović tijekom svog mandata redovito je bio najpopularniji političar u zemlji. Njegov prethodnik Stjepan Mesić deset godina zauzimao je prvo mjesto u gotovo svim anketama, osim na kraju mandata, kada ga je, nakon obračuna s Ivom Sanaderom, nakratko pretekla Jadranka Kosor. Tu informaciju potvrdili su nam iz ureda bivšeg predsjednika. No, Mesić je i tada bio na drugoj poziciji s 19,7 posto. Na trećoj poziciji, i s 14 posto podrške, nijedan hrvatski predsjednik nikada nije bio.

Ozbiljna odstupanja od Josipovićevoj rejtinga

Predsjednica u posljednje vrijeme svaki mjesec gubi po nekoliko postotnih poena. Primjerice, u lipnju je bila na 19,6, a u srpnju na 17,1, u kolovozu 16,2. Zbog parlamentarnih izbora, istraživanja Crodemoskopa u rujnu nije bilo, a prema posljednjim podacima u listopadu je, dakle, pala na 14,3 posto.

Još u svibnju, 16 mjeseci nakon početka njezina mandata, Telegram je objavio preciznu analizu mjesečnih anketa koja je ukazala na to da predsjednica zapravo stoji iznimno loše, obzirom na povijesne trendove i prethodnike. U svibnju 2011. godine, kada je Ivo Josipović proveo 16 mjeseci kao predsjednik, u anketi Crodemoskopa osvajao je 43,6 posto.

Mjesec dana nakon što je osvojila mandat, predsjednicu je, prema podacima Cro Demoskopa, najpozitivnijom političarkom smatralo 17,8 posto građana. Josipović je, mjesec dana nakon preuzimanja dužnosti, u veljači 2010. godine, bio najpopularniji političar s 22,9 posto.

Graf koji pokazuje kretanje popularnosti Grabar Kitarović i Josipovića
Graf koji pokazuje kretanje popularnosti Grabar Kitarović i Josipovića Telegram

Duplo niži rejting na godišnjicu

Od veljače do ožujka, predsjednica je rasla s 17,8 na 28,2 posto, dok je Josipovića u ožujku 2010. najpozitivnijim političarem smatralo 39,1 posto građana, u usporedbi s 22,9 posto iz veljače iste godine. Usporedimo li popularnost predsjednice na početku mandata i svibnju, kada ju je najpozitivnijom smatralo najveći broj građana, njih 31,3 posto, dolazimo do 12,5 postotnih poena rasta. Ivi Josipoviću popularnost je rasla za 23,7 postotnih poena – od 22,9 na 46,7 posto u lipnju kada je bio najpopularniji u prvih šest mjeseci mandata.

Nakon rekordnog lipnja, predsjedničina popularnost počela je padati; u srpnju 28,4, kolovozu 28,2 posto, da bi se u rujnu opet vratila na 29,2 posto. To je ujedno bilo i 8 mjeseci njenog mandata. Josipović je svojih osam mjeseci dočekao s 40 posto. Prvu godišnjicu mandata predsjednica je dočekala i dalje kao najpopularnija političarka, s potporom od 22,6 posto. Bivši predsjednik Josipović na svoju je prvu godišnjicu imao dvostruko više, 45,3 posto.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3130 članaka Više o autoru