Medak: ‘Da je nama vojska dala onu kuhinju koju ima, mi bismo izbacivali 18.000 obroka dnevno’

Pojasnio je i kako bi trebao teći proces tranzicije u kom će država preuzeti kuhanje od strane ugostitelja.

FOTO: N1

Šef Nacionalne udruge ugostitelja, Marin Medak, danas je za televiziju N1 komentirao najave iz vlade kako će država preuzeti opskrbu hranom i toplim obrocima stanovnika na području pogođenom potresom.

Kaže da će cijeli proces trajati tjedan ili dva, ovisno koliko će kuhari volonteru ostati na terenu. Dodao je i kako je sve teže naći volontere i da njihov broj polako pada. Komentirao je i sastanak s nadležnima o preuzimanju posla od kuhara volontera od strane države.

“Dogovor je da mi ostanemo koliko bude potrebno da država preuzme tu tranziciju, da pomognemo s našim znanjem i iskustvom koje imamo s terena”, kaže Medak i dodaje kako se puno ljudi brine za stoku pa im odlazak u hotele nije opcija.

Kaže da se svaki dan podijeli do 7000 porcija

Rekao je kako je predložio da Pleter s Crvenim križem preuzme kuhanje i dostave po selima, a da ugostitelji ostanu na svojim lokacijama i dalje kuhaju monoporcije. “Moramo biti svjesni da se svaki dan podijeli oko 6.000 do 7.000 monoporcija. Bilo bi najlogičnije da u tom smjeru idemo odraditi tranziciju jer bi se tako uspjelo postići kvalitetan prijelaz”, smatra.

Dodaje kako oni i dalje imaju hrpu donacija i kako ostaju na terenu dokad bude potrebno. Ipak, poručuje kako očekuje pad broja volontera zbog hladnijih dana, ali i zbog toga što će se ljudi postepeno smještati. Prokomentirao je kako uvjeti rada nisu dobri.

“Uvjeti nikako nisu sanitarni, normalni, ono na što smo navikli, profesionalne kuhinje… Ovdje je, hajdemo reći, improvizacija na improvizaciju. Da je nama vojska dala onu kuhinju što ima, mi bismo izbacili 18.000 obroka, ne 1.800”, rekao je.

‘Moj dojam je bio da narod treba nahraniti’

Govorio je i o dojmovima rekavši kako su svačiji dojmovi drugačiji. “Ne znam kakav je premijerov, nisam na tim sastancima, ali moj je dojam bio da narod treba nahraniti”, dodaje Medak.

Zahvalio se i INA-i koja je donirala goriva u vrijednosti 50.000 kuna, kao i plinske boce, ali i Croduxu. Kaže da, zahvaljujući njima, ljudi obroke pripremaju na toplome.

Prokomentirao je i činjenicu da su ugostiteljski objekti zatvoreni do 31. siječnja jer su mjere produžene. “To je problem jer ljudi koji nemaju primanja, ostali su bez novaca i dalje pomažu bez da računaju kakvih će gubitaka imati”, zaključio je Medak za N1.