Medak: 'Chefovi u ovim uvjetima mogu izdržati još tjedan dana. Vrijeme je da država preuzme prehranu'

Šef Nacionalne udruge ugostitelja za Telegram priča o stanju u Petrinji i Glini

Marin Medak, vlasnik
FOTO: Borko Vukosav

Chef Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, istaknuo je danas koliko je bitno da država u ovom trenu preuzme odgovornost za prehranu građana čije kuće su stradale u potresu.

“U narednom periodu, po meni je jedino održivo da država raspiše javni poziv da se prijave svi ugostitelji Sisačko-moslavačke županije. Svatko tko može raditi više od 100 obroka i da oni to kuhaju i da se to dostavlja onima kojima je potrebno. Sve drugo je neodrživo”, kaže nam Medak.

Nemaju protočnu vodu ni wc

Trenutno 200 volontera kuha i to u prilično nezavidnim uvjetima. “Imamo tvrde kuhinje koje su normalne, ispravne i u kojima su sanitarni uvjeti super, ali imamo i ove situacije sa šatorima u Glini i Petrinji koji su najveći i koji najviše kuhaju, a nema nikakvih uvjeta”, govori Medak i nastavlja:

“Kuha se na betonskim kockama bez protočne vode, bez wc. Imamo Toi Toi wc. Stavili smo korita, vojska nam je dovela cisternu koja nam grije toplu vodu. Dali su nam i svoje mobilne kuhinje pa sada rješavamo sve moguće i nemoguće kako možemo”.

Medak smatra da takvi uvjeti nisu održivi i kaže da ugostitelji mogu ostati tamo još 6 ili 7 dana. “Moramo se i mi vratiti svojim poslovima. Danas smo razgovarali s ministrom Medvedom, rekao je da bi najkasnije za tih 6 ili 7 dana država trebala preuzeti prehranu, možda i prije”.

Dnevno izbace 15.000 obroka

Medak nam kaže kako dnevno izbace 15.000 obroka, ali u početku nisu imali legitimitet da traže robne zalihe. “Kontaktirali smo Ministarstvo gospodarstva i oni su nam oslobodili sve sirovine koje smo tražili i praktički smo sve dobili”, govori Medak.

Kaže nam i kako cijelo vrijeme komuniciraju s Civilnom zaštitom i lokalnom vlašću. Trenutno kuhaju na šest različitih lokacija. Od toga su tri alternativne i realno opasne jer su okružene s oštećenim zgradama.

“Chef kuha doma je upravo digao šestu kuhinju u restoranu Cocktail u Sisku. Imamo dva food trucka, borimo se na 100 strana. Ljudi mogu pomoći, nek se jave volonteri za još tih 6-7 dana, pogotovo sada jer će biti snijeg i sigurno će manje ljudi dolaziti”. Na fejs stranici Chef kuha doma objavljeno je nekoliko kontakata na koje se ljudi mogu javiti.