Ovo je, moramo priznati, važan potez predsjednice; mimo protokola otišla je u Ahmiće i poklonila se žrtvama

Grabar Kitarović danas završava svoj službeni posjet BiH

ZADNJA IZMJENA: sij. 18, 2018
Foto: Twitter predsjednice RH

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je posjetila sela Ahmići i Križančevo selo iako to nije bilo predviđeno službenim protokolom i poklonila se žrtvama, javlja Klix.ba. Predsjednica je od srijede u službenom posjetu susjednoj BiH, a posjet završava danas, dan ranije nego što je bilo previđeno.

Imam džamije u Ahmićima Mahir Husić za Klix.ba je kazao da se hrvatska predsjednica zahvalila domaćinima na dočeku te da je odala počast žrtvama. “Ovo je veoma značajna Kolindina poruka koja poziva na mir i suživot na ovim prostorima. Položila je cvijeće i pomolila se za duše žrtava”, kazao je ef. Husić.

“Posjetila sam Ahmiće i Križančevo Selo. Na takva mjesta pijeteta volim odlaziti u tišini, odati počast žrtvama i razmišljati o prošlosti, ali i o budućnosti dobrih odnosa, ne samo s BiH”, izjavila je kasnije predsjednica.

Ahmiće posjetio i Josipović

U Ahmićima je u travnju 1993. ubijeno 116 Bošnjaka među kojima je bilo 33 žena i 11 djece. Najmlađa žrtva imala je samo nekoliko mjeseci. Noć prije napada evakuirani su Hrvati. HVO je napad započeo prvo iz daljine granatirajući Ahmiće-Šantiće, a zatim su grupe vojnika išle od kuće do kuće napadajući civile i njihovu imovinu.

Za masakr u Ahmićima po zapovjednoj odgovornosti Haški sud je osudio Darija Kordića na 25 godina zatvora, Vladimira Šantića na 18 godina i Dragu Josipovića na 12 godina zatvora. Ovaj se događaj kod Ahmića smatra najvećim pojedinačnim pokoljem tijekom sukoba između bosanskohercegovačkih Hrvata i Bošnjaka. U Ahmićima je tijekom svog mandata bio i predsjednik Ivo Josipović koji je poručivao da bi Grabar-Kitarović trebala posjetiti Ahmiće.

Predsjednica završava posjet dan ranije od predviđenog

Predsjednica Grabar Kitarović će danas završiti svoj posjet BiH, što je dan ranije nego je bilo planirano, razlozi su organizacijske prirode. Predsjednica je još u petak trbala posjetiti Tuzlu, Derventu i orašje no to je otkazano.

Kako piše N1 pozivajući se na krugove bliske predsjednici, taj će dio sjeverne Bosne posjetiti u ožujku kada njen ured bude privremeno izmješten u Brodsko-posavsku županiju.

Tajana Vlašić
Telegram autor
95 članaka Više o autoru