Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Milanović: 'Međunarodna zajednica od BiH ne da radi koloniju, nego otirač. Plenkoviću, za koga radiš?'

'To je prilika da se jadnoj, rastresenoj BiH da status kandidata ništa više od toga, samo status kandidata', kazao je Milanović

Predsjednik Zoran Milanović sazvao je konferenciju na medije na Pantovčaku kako bi ponovno govorio o statusu Hrvata u BiH što će, kaže, nastaviti raditi, jer mu je to “dužnost i obveza prema Ustavu”. Istaknuo je kako bi BiH trebala postati članica EU-a dok istovremeno u Bruxellesu čelnici zemalja članica EU-a raspravljaju o kandidatskom statusu za Ukrajinu i Moldaviju. Milanović je i ranije govorio kako se ne protivi statusu kandidata za te zemlje, ali smatra da bi istovremeno isti status trebala dobiti i BiH.

“Ukazala se prilika prije nekoliko dana, to je nešto što se ne mora ponoviti, ali ako se držiš nekih pravila to je nešto što se mora iskoristiti”, poručio je Milanović misleći na davanje statusa kandidata i za BiH uz Ukrajinu i Moldaviju. Ustvrdio je kako su čelnici Francuske, Njemačke i Italije – Emmanuel Macron, Olaf Scholz i Mario Draghi – prilikom posjeta Kijevu prošli tjedan odjednom dali podršku za status kandidata Ukrajini i Moldaviji.

“U ime svih članica čujemo da će Ukrajina dobiti status kandidata, i Moldavija. Dobro, o tome se govorilo odmah nakon ruskog napada na Ukrajinu, to je bila inicijativa poljskog predsjednika Dude, što je simbolička stvar jer nakon toga slijedi dugotrajan i često mukotrpan proces. Odjednom govori se da te države dobivaju status kandidata, a tome se kategorički protivila cijela garnitura država prije tri mjeseca”, poručio je Milanović.

‘Neka rastresena BiH dobije status kandidata’

“Možda je to čista politika, ili geopolitika, kad je u pitanju Ukrajina”, rekao je Milanović pa dodao: “Biti za to? Pa da. U redu, neka Ukrajina dobije status. Ali, Ukrajina, kao i Moldavija, ima ogromne sigurnosne probleme geopolitičke naravi, a Europska komisija odjednom piše preporuku.”

Zatim je još jednom poručio da bi i BiH trebala dobiti isti status. “To je prilika. Prilika da se jadnoj, rastresenoj BiH da status kandidata ništa više od toga. Samo status kandidata, kao čin povjerenja, nade… Tamo se ne želi donijeti izborni zakon, jedan, brojčano najveći segment političkog života BiH to ne želi i rade sve uz podršku dementora, onih likova iz Harryja Pottera koji srču energiju, to je međunarodna zajednica u BiH. Nekompetentna uprava koja od nje ne da radi dobru koloniju, nego otirač”, kazao je i dodao:

“Sad imamo priliku BiH dati palac gore da nisu potpuno izgubljeni. Na ovaj način vas povlačimo na stranu Europske unije. Dug postupak, trajat će to. I računaš, to je to. Sad se ne radi o tome da moraš blokirati Finsku i Švedsku, nego ajmo dati BiH status kandidata. Tko može biti protiv toga? Neka objasni zašto je protiv toga, objasni da je to nekakav pakleni plan mene i meni sličnih da se raskomada BiH”, poručio je.

‘BiH za uvjet ima izmjenu izbornog zakona, a to se opstruira’

Milanović je konstatirao i kako do izmjene izbornog zakona neće doći “zahvaljujući prije svega” premijeru Andreju Plenkoviću. “Ne HDZ-u, nego Plenkoviću. Radi se sve da se to zatuče… Hrvati u BiH bi s radošću primili vijest da je promijenjen izborni zakon. U BiH se sve utjeruje, sve se na silu proglašava. Visoki predstavnik radi što ga je volja bez pravne osnove. U skali prioriteta status kandidata BiH u EU-u je isto nešto za Hrvate. To svi pozdravljaju”, rekao je predsjednik.

Napomenuo je kako je još u ožujku rekao kako se ne može pridružiti zahtjevu za davanje članstva Ukrajini, ako se isto ne dodijeli i BiH. “Čovjek ne mora biti cinik kad bi uspoređivao uvjete postavljene Ukrajini i Moldaviji, koje ih ne ispunjavaju, s onima u BiH kojoj se postavlja uvjet da mora promijeniti izborni zakon, a to se opstruira. Ajde da postave Ukrajini uvjet mirne reintegracije Krima. To je isto. Ali takav argument očekujem od cinika, od hrvatske politike, od premijera koji mjesecima izbjegava sastanak Vijeća za sigurnost i krši ustavne obaveze.”

“Pozivam i HDZ-ovce da se probude, umiju, vide zašto se ovo događa. Koji su tu primarni interesi? U BiH živi pola milijuna Hrvata, europskih građana. Moram se sramotiti da ovakva pisma piše slovenski predsjednik, a ne hrvatski premijer”, istaknuo je Milanović misleći na inicijativu slovenske vlade da se BiH dodijeli status kandidata za BiH.

‘Provodi se Plenkovićeva privatna politika’

“Čak i da smo sami, imamo pravo kao Hrvatska tu stvar postaviti na stol. Može Ukrajina? Može, ali ruše se svi kriteriji. Ajmo dati BiH najviše što možemo dati u ovome trenutku. Tko su ti koji su protiv? Njemačka diplomacija? Neka kažu. Godinama rade protiv BiH. Nisam slučajno spominjao dementore iz ‘Harryja Pottera’. To su sisači energije. BiH je gora od kolonije jer se iz kolonije bar sustavno izvlačilo i ulagalo. To je zemlja koja je prepuštena sama sebi”, konstatirao je Milanović.

Istaknuo je da pritom “mora slušati da imamo planove za komadanje BiH”. “Hrvatska je u ratu spasila BiH. Za nagradu čekali smo sto godina da uđemo u EU. Čije smo mi budale”, ustvrdio je predsjednik te se vratio na Plenkovića.

“Sve počinje od Plenkovića. To je privatna vanjska politika, jer Zrinjevac radi što im Plenković naredi da radi. Plenković opstruira izbor ambasadora jer hoće sve… Zašto se to radi, da ja ne bih imenovao neke prijatelje, a koje?”

‘Plenkoviću pitam te za koga radiš?’

Milanović je onda ponovno govorio o ulasku BiH u EU. “Slovenski predsjednik, na našu sramotu i bruku, radi nešto što bi trebalo olakšati život hrvatskom premijeru. Ne može. Uvjet za ulazak BiH u EU-u je promjena izbornog zakona. Znači nikad. To je sadizam, ne mogu to drugačije nazvati. Nemam obrazloženja za to jer se s Plenkovićem ne može argumentirano razgovarati. Stati će pred vas izvrtiti nekoliko frazetina i to je to”, rekao je Milanović te nastavio o Plenkoviću:

“Pitam te čovječe za koga radiš? Za koga radiš kad kažeš da u ovom taktičkom trenutku kažeš da je uvjet za ulaz BiH u EU-u promjena zakona koji oni drže ključeve vlasti ne žele da bi dominirali… “Međunarodna uprava, takva kakva je, je BiH dovela na rub egzistencije i sada tražimo da u jedinstvenom trenutku, koji se neće ponoviti, da rukav BiH. Zašto se to neće dogoditi? Neka gospodin to objasni svojima u stranci.”

“Očito postoje nekakvi prioriteti. Jesu li to njegovi privatni prioriteti? Je li to strah da se ne ugrozi povijesni ulazak Hrvatske u Schengen i euro? Onda neka to kaže. Neka kaže da je Schengen i euro, pa ćemo onda reći možda ja stvarno svojim postupcima ugrožavam neku veću vrijednost koja Hrvatskoj na skali prioriteta treba biti važnija od mira i reda u BiH i sudbine političkog naroda Hrvata koji tamo žive. Možda je to zaista sporedno u odnosu na Schengen ili euru u koji je svatko ušao. Oni koji nisu ne žele”, poručio je Milanović i zaključio: “Običan balkanski privatluk.”

‘Kad je happy hour svi piju jeftinije’

Na pitanje bi li bezuvjetno dao status kandidata BiH, Milanović je ponovio kako je reforma izbornog zakona neostvariva jer “jedna strana sustavno sve blokira uz podršku Plenkovića”. “Kompletan politički spektar u BiH kaže dajte nam sutra status kandidata. Ne bih radio sve ono što oni traže bezuvjetno, ali je puno bolje da su nam bliže nego dalje. Kad su dalje od nas, onda se ne zna tko pije, tko plaća. Ovdje se bar zna tko plaća – EU. Takva kakva je. Štetna je u pitanju vanjske politike i opasna sama za sebe. Odluke se donose dilerski, ne kokainski dilerski, to su dealovi.”

Napomenuo je ulazak Finske i Švedske u NATO, što je htio uvjetovati izmjenom izbornog zakona u BiH. “Tu se ispriječila Turska, koja ima osobni problem sa tim sjevernim državama, mi nemamo. Ali, nema drugog načina da se izborim za ono što je moje. Ja sam za to plaćen. Finska premijerka je bila ovdje i govorila bi, da se nisam uključio, isključivo o stvarima u finskom fokusu. Normalno. Za to je plaćena”, rekao je Milanović.

Vratio se na BiH i status kandidata za Ukrajinu kazavši kako cilj toga “nije sporan”. “Bio sam spreman podržati to predsjedničkim pismom u trećem mjesecu, ali da je i BiH unutra. Kad je happy hour, svi piju jeftinije, ne može happy hour samo za jednog. Cuga je naprosto jeftinija”, rekao je.

‘To je sve preko veze, ali nije bez veze’

Milanović je kazao kako su najveće države “dale mig” za davanje članstva Ukrajini. “To su pravila komunikacije za koja se mi pravimo da ne vidimo. Tko se sjetio Moldavije? Vjerojatno Rumunjska. Po kojim kriterijima Moldavija može, a BiH ne. I nećeš ti, status kandidata, jaka stvar. Sto godina to traje. Što možeš? Ništa, slegnut ramenima… To je sve preko veze. Ovo je preko veze, ali nije bez veze. Nije besmisleno. Ima smisla da se Ukrajini da status kandidata, ali što je s BiH gdje živi i propada pola milijuna Hrvata”, poručio je predsjednik.

Na pitanje očekuje li da će Plenković pristati na sastanak Nacionalnog vijeća koji je zatražio, Milanović je kazao: “To je bespredmetno. Nebitno je nakon što tjednima krši svoju ustavnu dužnost. Da ste me to pitali prije tri tjedna, rekao bih da. Sazvao sam pressicu danas jer je popodne Europsko vijeće na kojem se nepovratno donosi odluka. Nemamo se više što sastajati na tu temu. Gotovo je. Šansa je propuštena. Ide ti lopta, a ti zapališ cigaretu i piješ cugu s happy houra.”

‘Radim za Hrvatsku, a ne za Finsku’

Milanović je naglasio je kako rat u Ukrajini za njega nije razlog za sazivanje Vijeća, jer “to nije operativno tijelo”, ali da je dogovor oko zajedničke politika za BiH. Istaknuo je i kako “druga prilika” nije propuštena, misleći na uvjetovanje ulaska Finske i Švedske u NATO izmjenom izbornog zakona.

“I dalje smatram da Hrvatska mora pod svaku cijenu, osim oružanog sukoba, mora učiniti sve što je moguće. I da ostanemo sami kao Pale sam na svijetu i kažemo ne može. Dat ćete to BiH i natjerat ćete tog polulegalno postavljenog visokog predstavnika koji donosi uredbe, a ne upotrebljava ovlasti da na silu implementira odluku Ustavnog suda BiH na temelju koje Hrvati izlaze na izbore s normalnim šansama”, kazao je i dodao kako bi sastanak s Plenkovićem i dalje imao smisla.

“Ja radim za Hrvatsku, a ne za Finsku uz svo dužno poštovanje. Finska i Švedska imaju svoje probleme, a mi svoje. Izlažem li ih pogibelji ako na trenutak inzistiram na nečemu što je meni jako važno, a navodno je i Plenkoviću jer stalno nešto glumata. Kada bi to zaista prijetilo iščeznuću finske rase… Ako nema načina da me čuješ. Baš me zanima što je Plenković rekao Pahoru, koji mu je sigurno prišao, jer čovjek radi naš posao na našu bruku”, poručio je.

‘Treba BiH malo progledati kroz prste’

Milanović je ustvrdio i kako sve zemlje zaslužuju status kandidata za EU. “Nemam ništa protiv. No, razlozi su politički, Ukrajina tehničke razloge neće ispuniti nikad i ne treba je ni vezati tim kriterijama. I BiH ih neće ispuniti. Treba im malo progledati kroz prste, kao i Crnoj Gori, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji. Treba biti tolerantniji. U protivnom će biti nigdje. Bit će frustrirani jer podrška stanovništva za članstvo u EU-u pada”, naglasio je predsjednik.

Konstatirao je i kako se inicijativi Slovenije nije pridružio jer je sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom na Brijunima zaključio da je bolje da jedino Pahor bude potpisnik kako bi druge zemlje vidjeli da su i Slovenci za to, ali da će ga on podržavati. “Situacija je očajna, koja je poruka Bosancima? Da moraju zaratiti da bi se na njih obratila pažnja?”

Milanović je kazao kako ništa ne očekuje od Plenkovića na današnjem summitu. “Plenkovićevo ponašanje ukazuje da neće napraviti ništa”, rekao je, a zatim se osvrnuo na summit NATO-a u Madridu sljedećeg tjedna i hoće li inzistirati na blokadi Finske i Švedske.

“Nemam kontrolu niti utjecaj nad predstavničkim tijelom u Hrvatskoj. To postaje besprednetno, jer je Turska rekla svoje. Ono što mi mislimo postaje sporedno, ali i ako Turska kaže može borio bi se za hrvatske interese. Finska i Švedska nisu egzistencijalno ugrožene i mogu malo pričekati da porazgovaramo o našim problemima… Svi pokazuju nevjerojatnu razinu neznanja o BiH”, zaključio je.