Politika & Kriminal

Milanović: 'U Zagrebu su izbori gotovi. Prednost je prevelika i gradonačelnik je Tomašević. Samo neka budu pošteni'

Predsjednik je komentirao lokalne izbore, nabavu vojnih aviona i sazivanje Vijeća za obranu

FOTO: N1

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas u Delnicama sudjeluje na svečanom obilježavanju 30. obljetnice osnutka Specijalnih postrojba Hrvatske vojske i Dana Zapovjedništva specijalnih snaga.

Na istom događaju je prisutan i ministar obrane, Mario Banožić, a Milanović se nakon svečanog obilježavanja obratio medijima.

Novinari su spomenuli kako se ministar Banožić nije pojavio zbog neodgodivih obveza, na što predsjednik odgovara da je obilježavanje odgodio da bi ministar stigao, a on svejedno na kraju nije stigao. Na sastanak nije stigao ni načelnik glavnog stožera.

Nije izašao na prvi krug izbora, neće ni na drugi

“Premijer je baš danas odlučio imati briefing, i rekao sam načelniku da na njega ode. Uputio sam dopis premijeru da sazovemo Vijeće za obranu”, rekao je i pojasnio da očekuje kako će Plenković to htjeti između dva kruga izbora.

“Pa ne znam, neka napravi više”, kaže. “Zaključujem da je stvar gotova jer je danas sazvao briefing, pa mislim da nam treba i Vijeće, a na kraju odluku donosi Vlada”, kaže o kupovini vojnih aviona.

“U Zagrebu su izbori gotovi. Ne može se to dostići, prednost je prevelika i gradonačelnik je Tomislav Tomašević”, rekao je. Kaže kako na prvi krug nije izašao i kako tek na drugi neće izaći. “Čestitam svima koji su pobijedili,a onima koji idu u drugi krug poručujem da se bore. Oko sokolovo, junačka desnica ili ljevica”, kaže.

Kaže da je javni poziv farsa

Govoreći o ocjeni Vrhovnog suda o novim kandidatima, koja je stigla danas, kaže kako ga je dobro imati iako ono nema utjecaja na izbor. “Čime pokazujemo da je javni poziv farsa. Naravno da ne žele nikoga tko nije dio njih. Uvijek treba donijeti neke nove snage izvana. Moji preci su bili austrougarski vojnici, nisu služili doma, nego u Galiciji, Štajerskoj, nisu služili doma”, kaže objašnjavajući zašto uvijek treba donijeti neke nove snage u jednu sredinu.

“Tkogod tamo dođe doći će u neprijateljski ambijent. Sada se pokazuje da bi oni to sebi sami najrađe kao seka i braco izabrali”; kaže pa dodaje da to ipak nije dobro. “Pa valjda može Sabor izabrati predsjednika. To je ta uzajamna kontrola vlasti, triju vlasti od kojih je samo jedna prava, a to su Sabor i Vlada, a predsjednik je tu negdje između”, kaže pa zaključuje kako je to slovo Ustava.

Komentirao uspjeh Možemo: ‘Samo neka budu pošteni’

Na pitanje je li ga iznenadio rezultat SDP-a, kaže kako se nitko od velikih stranki nije proslavio. “U Zagrebu je velika promjena. Nadam se da će biti učinkoviti i pošteni. Ma samo neka budu pošteni”, kaže.

Uslijedilo je još jedno pitanje o vojnim avionima, hoće li novac biti upitan. “Mislim da neće. Vojska košta. Sad će naši zrakoplovci imati kvalitetne aparate i to je za sljedeiih 30 godina. Govorimo oko milijardu i pol do dvije eura za sljedećih 30 godina. To je malo više od zagrebačkog proračuna. Plus održavanje”, dodaje. “Imaš ili nemaš, inače ćemo početi odustajati od svega. To morate održavati”, kaže.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu