Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ministar Beroš poslao nam je svoj pokušaj opravdanja nakon skandala s dogovaranjem intervjua. Show

Imunologinja pokojnog novinara Indexa Vladimira Matijanića, Dušanka Martinović Kaliterna, u današnjem intervjuu Slobodnoj Dalmaciji teško je optužila Ministarstvo zdravstva. Tvrdi da su je prije nekoliko dana zvali da istupi u intervjuu “novinarki u koju oni imaju povjerenja”, a o slučaju Matijanić.

Telegram je, nastavno na tvrdnju o “novinarima od povjerenja” i dogovaranju intervjua s probranim liječnicima, detaljno upitao Ministarstvo zdravstva. Promptno su odgovorili na naš upit, ne odgovorivši zapravo niti na jedno naše pitanje. Konstrukcijama koje su složili u tri rečenice odgovora Telegramu, urnebesno se pokušavaju izvući iz situacije u kojoj su se našli. Pojednostavljeno, njihov je odgovor da su oni jako profesionalni i da imaju povjerenja u sve medije i novinare u Hrvatskoj.

Profesionalci u tri rečenice

Podsjetimo, nakon tvrdnji liječnice Martinović Kaliterna, Telegram je Ministarstvu zdravstva uputio šest vrlo jasnih pitanja. Zanimalo nas je koliko je točno liječnika, povezanih sa slučajem kolege Matijanića, Ministarstvo zdravstva kontaktiralo sa željom da u medijima izađe njima prikladna verzija priče. Pitali smo i jesu li od svih njih tražili da razgovaraju s novinarima od povjerenja. Tražili smo i tumačenje izraza novinarka od povjerenja.

Htjeli smo znati i je li, iz pozicije Ministarstva, uputno da zdravstveni radnici direktno komuniciraju i s drugim novinarkama i novinarima, odnosno onima u koje Ministarstvo nema povjerenja. Tražili smo i podatak o tome koliko se često – zanimao nas je mjesečni prosjek – iz Ministarstva zdravstva dogovaraju intervjui s novinarkama i novinarima od povjerenja. U konačnici, pitali smo Ministarstvo imaju li i svoje medije od povjerenja ili je taj izraz rezerviran samo za pojedinačne novinarke i novinare.

Iz Ministarstva su, u nikad bržih 70 minuta nakon našeg upita, poslali svoj odgovor. U njemu konkretnih odgovora na naša konkretna pitanja – nema. U tri su nam rečenice koncizno opisali kako Ministarstvo svakom “medijskom upitu pristupa profesionalno te s ciljem pružanja svih dostupnih informacija”. Komuniciraju, vele, s nadležnim službama i strukom te prema potrebi, dodaju, prenose zahtjeve medija sugovornicima od kojih se traže odgovori.

Nova pitanja Ministarstvu

Kažu i kako je Ministarstvo jednako dostupno svim predstavnicima medija. Ministarstvo, nastavljaju, nastoji odgovoriti na svaki zaprimljeni zahtjev kako bi se osigurala, kažu, maksimalna informiranost javnosti. “U tom smislu, svi mediji se smatraju od povjerenja u komunikaciji s Ministarstvom u svrhu vjerodostojnog izvještavanja građana”, zaključili su u odgovoru Telegramu.

Ne odgovarajući konkretno na naša pitanja i tvrdeći kako sve medije smatraju od povjerenja, u zraku – osim neodgovorenih – ostaje visjeti i još jedno pitanje. Znači li zapravo odgovor Beroševog Ministarstva da Matijanićeva liječnica ne govori istinu kada kaže da su joj htjeli namjestiti intervju s novinarkom od povjerenja? Upravo je to sadržaj dodatnog pitanja koji smo, odmah po primitku odgovora bez odgovora, uputili Ministarstvu zdravstva.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više