Politika & Kriminal

Ministar Kuščević nije jedini, ni šef HSS-a Krešo Beljak nije u katastar upisao kuću. Tvrdi nam da ju još gradi

Priču je HDZ pokrenuo u Saboru za vrijeme rasprave o ministru Kuščeviću pa smo pokušali doznati što je u pozadini

FOTO: Vjekoslav Skledar

Gradonačelnik Samobora i predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Krešo Beljak, našao se u sličnom problemu kao i HDZ-ov ministar uprave Lovro Kuščević. Iako ni on poput ministra nije nikada skrivao da ima kuću te ju redovno upisuje u imovinsku karticu, ni njegova nije upisana u katastar. Priču je HDZ pokrenuo danas u Saboru za vrijeme rasprave o ministru Kuščeviću pa smo pokušali doznati što je u pozadini svega.

U zemljišnim knjigama, dakle, piše da se na mjestu Beljakove kuće u Rakovici kod Samobora nalazi livada od 786 metara kvadratnih, iako je sa satelitskih snimki, ali i iz Beljakovih imovinskih kartica, jasno da to nije točno.

Podsjećamo, Zakon o državnoj izmjeri i katastru nekretnina propisuje kaznu od 3 do 6 tisuća kuna za fizičke osobe koje u katastar nisu prijavile promjene na nekretnini u roku od 90 dana, a postupak pokreće Državna geodetska uprava.

Na terenu kuća, a u knjigama – livada. novinar

Čudne imovinske kartice

Gradonačelnik Samobora kuću koju ima u suvlasništvu sa suprugom, prvi je put upisao u imovinsku karticu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa 2013. dok se još gradila. Napisao je kako je riječ o kući u izgradnji s livadom površine 300 metara kvadratnih. Procijenio je da na tržištu vrijedi 800 tisuća kuna.

Međutim, u imovinskoj kartici iz 2016. Beljak više ne spominje kuću u izgradnji već navodi kako posjeduje kuća s okućnicom čija površine sad iznosi 150 metara kvadratnih. Ono što je najzanimljivije je činjenica da je Beljak tada smanjio vrijednost kuće s okućnicom s 800 na 500 tisuća kuna. Ostaje nejasno kako je procijenio da je kuća u izgradnji (koja je 2013. prema njemu bila tri puta manja) čak 300 tisuća kuna vrjednija od kuće s okućnicom? Radilo se o pogrešci ili nečemu drugome, Beljak taj podatak više nije mijenjao u idućim imovinskim karticama.

No zato jest površinu kuće i okućnice koja je u idućoj imovinskoj kartici narasla na 950 metara kvadratnih – dakle tri puta više nego 2013. Budući da površina livade (kako se ta čestica i dalje vodi u katastru) iznosi već spomenutih 786 metara kvadratnih to pak znači da je, prema Beljaku, kuća 2016. postala veća od same parcele na kojoj se nalazi!?

Imovinska kartica iz 2013. novinar

 

Imovinska kartica iz 12.2.2016. novinar

 

Samo dva tjedna kasnije, 29.2.2016. Beljak opet mijenja površinu nekretnine u imovinskoj kartici novinar

 

Još otplaćuje kredit za kuću

Kao način stjecanja nekretnine Beljak je u karticu unio rečenicu “zaduženjem kod banke”, što je i točno. Na čestici se vidi zabilježba Zagrebačke banke koja se 22.9.2011. uknjižila za pravo zaloga za iznos namjenskog kredita od 110 tisuća eura za livadu koji predsjednik HSS-a očito još otplaćuje – budući da zabilježba i dalje stoji. Kontaktirali smo Beljaka koji nam je objasnio da on nikako nije u rangu Kuščevića jer njegova kuća nije upisana u katastar zato što je još uvijek u izgradnji.

Za Telegram je izjavio kako je razlog taj što nije bio zadovoljan izvedenim radovima, a u međuvremenu je ostao i bez sredstva pa kuću, kaže, dovršava malo pomalo. Kada smo ga pitali zašto je umanjivao vrijednost kuće i okućnice u imovinskoj kartici odgovorio nam je da je prvu cifru od 800 tisuća kuna unio u imovinsku karticu jer je toliko iznosio i kredit za to zemljište. “Kasnije je došla kriza i pale su cijene nekretnina. Nema šanse da to primjerice prodam iznad cijene od 500 tisuća kuna”, pravda se Beljak. Što se tiče površine kuće koja je u kartici za 200 kvadrata veća od površine parcele, Beljak kaže da je ona prava i da je zemljište zaista veliko 950 kvadrata.

Kako je dobio kućni broj ako kuća nije dovršena, Beljak ni sam ne zna. “Ja sam za sve te dozvole ovlastio odvjetnika i stvarno ne znam zašto sam dobio kućni broj”, kaže. Za 24 sata Beljak je izjavio kako s obitelji u toj kući živi tri-četiri godine “Nisam imao novca, živim od svoje i suprugine plaće i imam kredit. Nemam ja kao neki firme koje su propale, a iza njih su meni ostali milijuni, niti sam zaradio na prodaji gaća”, izjavio je Beljak za 24 sata aludirajući pritom na ministra uprave. Za Telegram je naglasio kako se njegov slučaj ne može uspoređivati s Kuščevićevim jer je ministar uporabnu dozvolu dobio prije 11 godina, a on kuću još nije ni završio pa ju shodno tome ni ne može prijaviti u katastar.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu