Povjerenstvo je potvrdilo Telegramu, ministar Tolušić je lagao. Nisu mu rekli da mora prijaviti samo dio kuće

U jučerašnjoj reakciji na Telegramovo otkriće gospodin Tolušić izrekao je neobične neistine. Danas su demantirane

ZADNJA IZMJENA: svi 7, 2019

Nakon što je Telegram jučer objavio kako se podaci iz katastra dramatično razlikuju od popisa imovine koju je prijavio u svojoj imovinskoj kartici, ministar Tomislav Tolušić za Jutarnji list izjavio je da se, citiramo, “pri upisu kuće u imovinsku karticu konzultirao s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa i dobio od njih uputu da se upisuje samo kvadratura stambene površine te da nije potrebno upisivati garažu i pomoćne objekte”. Upitali smo Povjerenstvo je li doista uputilo ministra da ne upisuje garažu i pomoćne objekte, i dobili zanimljiv odgovor.

Ministar Tolušić se s povjerenstvom nije konzultirao pri upisu kuće u imovinsku karticu, kako je rekao za Jutarnji list, nego ih je kontaktirao tek jučer, nakon Telegramove objave. „Nastavno na vaš upit obavještavamo vas da je ministar Tomislav Tolušić jučer kontaktirao Povjerenstvo telefonskim putem, a zatražio je i pisanim putem mišljenje o načinu na koji bi trebao određene nekretnine navesti u imovinskoj kartici. Osim navedenog, Povjerenstvo nema evidentirano da je dužnosnik u nekom prethodnom razdoblju tražio mišljenje Povjerenstva koje bi se odnosilo na imovinsku karticu”, javila nam je glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić. Dakle, Povjerenstvo ne zna ništa o navodnim konzultacijama koje je Tolušić s njima obavio pri upisu kuće u imovinsku karticu.

Nije naveo sve nekretnine

Prema tumačenju koje smo dobili od Povjerenstva, dužnosnici u imovinskim karticama moraju navesti sve nekretnine koje posjeduju. „Kad je riječ o kući s okućnicom, dužnosnici su obvezni kao vrstu nekretnine navesti „kuća s okućnicom“ te navesti ukupnu površinu okućnice. Pritom nije nužno navoditi svaki pojedini objekt koji je izgrađen na toj okućnici, međutim dužnosnici moraju voditi računa da u rubrici o približnoj tržišnoj vrijednosti nekretnine prikažu vrijednost nekretnine koja uključuje sve eventualne objekte sagrađene na istoj. Ministar Tolušić u svojoj imovinskoj kartici uopće nije prijavio okućnicu nego samo kuću, i to jednu.

Druga opcija koja je također prihvatljiva Povjerenstvu jest da dužnosnici zasebno prijave samo zemljište, a zasebno svaki pojedini izgrađeni objekt na istom”, pojašnjavaju iz povjerenstva. Kao što je otkrio Telegramov Drago Hedl, ministar Tolušić je na imovinskoj kartici prijavio kuću u Virovitici, i naznačio je kako ta kuća ima 165 metara četvornih, a njenu vrijednost procijenio na 950 tisuća kuna.

Osim što kuća zapravo ima 330 kvadrata, što pokazuje posjedovni lista koji se vodi u Područnom ureda za katastar u Virovitici, ministar u imovinsku karticu uopće nije unio još jedan objekt koji se nalazi na parceli s kućom – opremljenu nekretninu površine 121 metara kvadratnih. Sve to znači da se na parceli nalazi ukupno 451 četvorni metar nekretnina, koje je Tolušić trebao zasebno prikazati, ili procijeniti njihovu vrijednost. Kao što smo napisali, ministar Tolušić je vrijednost kuće procijenio na 950 tisuća kuna, ili 2100 kuna po kvadratu, što se čini neobično malom vrijednošću za novoizgrađenu kuću visokog standarda.

Otvoren predmet zbog tvrtke koja je gradila kuću

Kako su nam javili iz Povjerenstva, sada će provesti postupak redovite provjere te će izvršiti usporedbu podataka koje je Tolušić naveo u podnesenom izvješću o imovinskom stanju s podacima prikupljenim od nadležnih tijela (prvenstveno zemljišnoknjižnih sudova i Porezne uprave). Ako se utvrdi nesklad između tih podataka, Povjerenstvo će zaključkom pozvati ministra da se o istom očituje. Tek nakon što Povjerenstvo zaprimi njegovo očitovanje, razmatrat će ima li elemenata za pokretanje postupka.

Povjerenstvo je ranije danas otvorilo predmet u slučaju ministra Tomislava Tolušića zbog tvrtke Građevinarstvo Horvat koja mu je gradila kuću. Građevinstvo Horvat je, u vrijeme dok je gospodin Tolušić bio župan, angažirana na brojim javnim radovima Virovitičko-podravske županije na kojima je prihodovala milijune kuna.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2028 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program