Politika & Kriminal

Ministar o povećanju plaća: Logično je da sindikati traže više, a Vlada ih suočava s realnošću

Marić je objasnio i zašto je bilo teško izraditi gospodarske projekcije za sljedeću godinu

16.04.2020., Zagreb - U Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici ministar financija Zdravko Maric odrzao je videokonferenciju s ministrima financija drzava clanica Europske unije. Photo: Josip Regovic/PIXSELL/EU2020HR
FOTO: Josip Regovic/PIXSELL/EU2020HR

Nakon ovogodišnjeg pada od osam posto, hrvatski BDP trebao bi u 2021. godini rasti pet posto, procijenila je danas Vlada u donesenim smjernicama za izradu Državnog proračuna. Izrada tih projekcija bila je, međutim, vrlo teška, priznao je večeras ministar financija Zdravko Marić.

Razlog tome je neizvjesna zdravstvena situacija: nitko, zapravo, ne zna, što će biti s epidemijom koronavirusa te hoće li sljedeće godine biti dostupno učinkovito i sigurno cjepivo.

Otežana izrada projekcija

„Izuzetno je teško bilo napraviti ovakve projekcije jer, između ostalog, nedostaje jedna ključna varijabla – cjepivo, odnosno daljnji razvoj zdravstveno-epidemiološke situacije. Ovo je realna opcija, blago konzervativna, da ostavimo određen prostor za danas-sutra možebitne loše scenarije. Ali realna”, kazao je ministar gostujući u emisiji RTL Danas.

Komentirao je i povećanja plaća dogovorena prije koronakrize, ocijenivši da je logično da će sindikati tražiti više, a Vlada će im prezentirati sve pretpostavke i projekcije.

Legitimni zahtjevi i realnost

“Kao do sada, nije to uvijek razgovor koji rezultira dogovorom. Logično i legitimno pravo sindikata je da traže više, a mi ih suočavamo s realnošću koliko se što može”, istaknuo je, kako prenosi RTL, Marić.

Dodao je da očekuje “konstruktivan razgovor, koji bi bio na temu dinamiku daljnjeg povećanja”. “Ne razmatramo smanjivanja plaća, međutim što se tiče bilo kakvih korekcija, u odnosu na originalno očekivanje da će nakon jakog pada u jednoj godini uslijediti isti takav rast u idućoj, to se evidentno neće dogoditi”, zaključio je ministar u razgovoru za RTL.

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu