Politika & Kriminal

Ministar Štromar predstavio Zakon pomoću kojeg će se obnavljati Zagreb. Ako će stvarno biti tako, zvuči dobro

Izvukli smo najbitnije o novom Zakonu preko kojeg će se sanirati šteta

Ministar graditeljstva Predrag Štromar predstavio je danas prijedlog Zakona o obnovi zgrada oštećenih u potresu na području Zagreba i okolice, javlja HRT.

Riječ je o zakonu koji bi suspendirao Zakon o gradnji i Zakon o javnoj nabavi i na temelju kojeg se ne bi provodili javni natječaji, nego bi se, primjerice, izvođači radova birali javnim pozivom.

Tri kategorije zgrada i kuća

Kako je kazao ministar, cilj takvog načina rada je ubrzati proces koji postojeći postupci inače znatno usporavaju. Najavio je da će država jedino škole, bolnice, vrtiće i ostale javne ustanove kompletno obnoviti, i izvana i iznutra.

Kad je riječ o zgradama i kućama, one se zakonom razvrstavaju u tri kategorije objekata – obiteljske kuće, višestambene zgrade i zgrade javne namjene.

Pomoć privatnim osobama

Kada je riječ o, primjerice, višestambenim zgradama u privatnom vlasništvu, država će platiti sanaciju konstrukcijskog dijela zgrade. Popravit će, dakle, dimnjake, krovišta, popucali zid, strop i tako dalje.

Objasnio je da se ne može ništa obnoviti ako se ne napravi kvalitetna statika. ”Ne možemo obnoviti ako se ne ustabili ta zgrada, to nam je prvo i razgovaramo na koji način će projektanti raditi te projekte. Kad to napravimo, onda ide detaljna obnova samih stanova”, objasnio je Štromar.

Građani će sami sanirati unutarnje uređenje

Rekao je da zgrade imaju solidnu pričuvu koja će se iskoristiti za kvalitetnu obnovu zgrade. Napomenuo je i da će građani sami morati sanirati manje pukotine, spomenute pločice, postavljanje parketa, ličenje i slično…

Vlasnici zgrada koje će se eventualno morati rušiti (ako bude takvih) neće dobiti stanove u vlasništvo, već samo u najam jer će i dalje biti vlasnici zemljišta na kojem je zgrada srušena pa će se dijelom moći namiriti prodajom tog zemljišta.

Rekao je da nikoga neće ostaviti bez krova nad glavom pa će oni kojima je potres urušio kuću dobiti mogućnost zamjenske kuće negdje drugdje, izgradnje nove ako je moguće na postojećem zemljištu ili novčano obeštećenje da si obitelji same riješe stambeno pitanje.

Aktivacija portala e-obnova

U Ministarstvu su najavili kako će aktivirati portal e-obnova na kojem će se moći u realnom vremenu pratiti tijek obnove, troškovi, tko izvodi radove i slične podatke. U kojem će omjeru u svemu sudjelovati Grad Zagreb, bit će naknadno utvrđeno, jednako kao i s koliko će se obnova novca financirati iz međunarodnih izvora.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka predstavnika Vlade i Grada Zagreba da će se za potrebe sanacije i obnove Zagreba osnovati radna skupina čiji će koordinator u ime Vlade biti ministar Predrag Štromar. Glavni koordinator, pak, u ime Grada bit će Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo.

Posebno brinu zgrade fakulteta i škola

O novom prijedlogu zakona svoje bi mišljenje sada trebala iznijeti struka. Dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu Stjepan Lakušić rekao je da slijedi opsežan posao detaljnih pregleda oštećenih zgrada i izrada projekata ojačanja.

Akademsku zajednicu, kako je rekao, posebno brinu zgrade fakulteta i škola koje su vezane za boravak velikog broja ljudi – učenika studenata i gdje se treba primijeniti cjeloviti postupak ojačanja, kao bi bile sigurne za eventualne druge nepogode.

Problem i s nastavom

Upitan za procjenu troška i vremena potrebnog za obnovu, na primjeru zgrade Rektorata Sveučilišta u Zagrebu i Pravnog fakulteta, odgovorio je da se o cijeni trenutno ne može puno reći, te da će obnova biti zahtjeva, jer će uz građevinare morati biti uključene i druge struke, jer mnoge zgrade ulaze u kategoriju spomenika kulture. To pak, kako je rekao, utječe i na vrijeme obnove.

Kad je riječ o zgradama škola i fakulteta, dodatni problem je što nastava mora teći od jeseni u punom tijeku, pa se moraju osigurati prostori u kojima će se nastava moći odvijati, rekao je Lakušić.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu