Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ministar turizma možda se zaletio s najavom da će dijeliti 10.000 kuna za ljetovanje, rast BDP-a i druge vijesti

Ministar Kliman predlaže subvencije za ljetovanje svim građanima

Današnja Slobodna Dalmacija donosi tekst novoj inicijativi ministra turizma Antona Klimana. Pišu kako je došao na ideju da svakom domaćem turistu ponudi vaučer od deset tisuća kuna za ljetovanje. Radi se zapravo, objašnjavaju, o subvenciji na putovanja koju bi poslodavci isplaćivali preko vaučera kao nekadašnji regres. Sličan model već nekoliko godina funkcionira u Mađatskoj.

Svakoj mađarskoj tvrtki omogućeno je da zaposlenicima isplati iznos od oko 1500 eura, s tim da se taj iznos oporezuje manjim postotkom nego osobni dohodak. Na kraju teksta, međutim, stoji rečenica koja kako ideja još nije predstavljena Ministarstvu financija te predstavnicima poslodavaca. Koji bi to trebali financirati.

Rast BDP-a 2,7 posto

Državni zavod za statistiku objavio je prvu procjenu prema kojoj je BDP u proteklom kvartalu porastao za 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Hina piše kako je gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo za 2,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je brži rast nego u prethodnom kvartalu i veći nego što se očekivalo, a razlog tomu je jačanje osobne potrošnje i rastu plaća.

Naime, promet u trgovini raste 19 mjeseci zaredom, dok je prosječna plaća u od siječnja do ožujka iznosila 5673 kuna, što je nominalni rast za 2,1 posto na godišnjoj razini. DZS je priopćio kako je najveći doprinos povećanju obujma BDP-a ostvaren rastom izvoza roba 9,4 posto.

Upitna isplata socijalne pomoći

Čini se da bi isplata socijalne pomoći u budućnosti mogla biti upitna. Naime, Jutarnji list piše kako centri za socijalnu skrb prema Zakonu o socijalnoj skrbi više ne mogu izdavati rješenja o pravu na socijalnu pomoć.

Od sutra taj posao trebaju preuzeti uredi državne uprave, koji još uvijek nisu opremljeni za obavljanje toga posla, što bi moglo izazvati kaos. Vlada je prije tri tjedna prihvatila prijedlog promjena prema kojima bi se ova odluka prolongirala s 1. lipnja na 1. ožujak slijedeća godine, ali taj zakon još nije izglasan.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više