Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Ministarstvo zdravstva opet skriva informacije: koliko smo platili još jednu propalu aplikaciju za covid?

Beroš je došao na rub smjene jer je njegovo ministarstvo od Telegrama skrivalo podatke o Cijepise. Sad rade istu stvar

Prije samo tri mjeseca, ministar zdravstva Vili Beroš bio je na rubu smjene (a i sad se, hvala na pitanju, spominje u gotovo svakom kuloarskom razgovoru o rekonstrukciji Vlade). Veliki skandal u javnosti izbio je nakon što je Telegram otkrio da je platformu za prijavu cijepljenje, čuveni Cijepise, tad još poharanu ozbiljnim tehničkim problemima, radila firma Cuspis, kojoj je posao procvjetao paralelno s dolaskom Beroša u ministarstvo.

Dva mjeseca trajao je pokušaj novinara Telegrama da doznaju tko je i za koju cijenu radio platformu za cijepljenje, na što iz Beroševog ministarstva nikako nismo uspijevali dobiti jasan odgovor. Dok naš glavni programer nije u izvornom kodu stranice pronašao potpis firme Cuspis.

Tko (i pošto) održava cijepi.se?

Tri mjeseca kasnije, unatoč velikom skandalu koji je uslijedio nakon našeg teksta, Ministarstvo zdravstva i dalje skriva podatke troškovima vezanim za platformu Cijepise. Naime, 5. srpnja smo zatražili od službenika za informiranje u tom ministarstvu, pozvavši se na Zakon o pravu na pristup informacijama, da nam dostavi podatke o troškovima održavanja platforme Cijepise, kojoj tvrtki su oni plaćeni i koliko se ljudi, do početka srpnja, putem nje prijavilo za cijepljenje.

Odgovor na tehnički prilično nezahtjevna pitanja nismo dobili ni do danas. No, to je samo detalj u odnosu na višemjesečno skrivanje podatka o troškovima druge aplikacije, one koja je putem mobitela trebala obavještavati građane kad se nađu u kontaktu sa zaraženim osobama.

Nema šanse za “pingdemiju” u Hrvatskoj

Slična aplikacija je u Engleskoj, nakon ukidanja većine epidemioloških mjera, izazvala pravi kaos. Toliki da je dobila i vlastito ime – pingdemija. Naime, “ping” je zvuk kojim se obavještava korisnika da je bio u kontaktu sa zaraženom osobom i da mora u samoizolaciju, što je rezultiralo time da je odjednom ponestalo radnika u nizu djelatnosti nužnih za normalno funkcioniranje društva.

U Hrvatskoj se nešto poput pingdemije ni teoretski ne može dogoditi, iako još od srpnja prošle godine imamo mobilnu aplikaciju Stop Covid-19, koju je izradio državni APIS. Naime, kako je bilo za predvidjeti odmah nakon njenog predstavljanja, ona nije zaživjela. Preciznije rečeno, potpuno je propala.

Broj korisnika koji su je skinuli na svoje uređaje je, naime, 118.020. Kako je na predstavljanju rečeno da bi je trebalo koristiti barem 60 posto građana da bi bila funkcionalna, jasno je da za ikakav smisao korištenja ove aplikacije nedostaje još preko debelo dva milijuna downloada. Broj skidanja, pritom, ne pokazuje koliko se minorno aplikacija koristi – do danas je iskorišten tek 71 verifikacijski kod – bez kojeg korisnici ne mogu obavijestiti ostale o tome da su zaraženi.

Rijetko uporna šutnja

Telegram od 15. veljače, dakle više od pet mjeseci, od Ministarstva zdravstva pokušava dobiti odgovor na dva krajnje jednostavna pitanja – koliki je bio trošak izrade ove aplikacije i koliko se mjesečno troši na njeno održavanje. Ta pitanja smo ministarstvu periodično ponavljali, nakon veljače slali smo ih 12. travnja, zatim opet 26. travnja. Prije dvadesetak dana smo upit poslali, pozvavši se na Zakon o pravu na pristup informacijama, službeniku za informiranje u Beroševom ministarstvu.

Međutim, i u ovom slučaju iz resora zdravstva o troškovima neuspjele aplikacije dolazi samo – šutnja. Stoga smo sva pitanja na koja nam Beroševo ministarstvo gotovo ritualno odbija odgovoriti, danas proslijedili Povjereniku za informiranje kako bi nastavili legalan put dobivanja elementarnih informacija o tome koliko se i na koga troše novci hrvatskih građana.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više