Politika & Kriminal

Ministrica Divjak se i dalje čvrsto drži teze da je sve spremno za početak školske godine

Pritom je uvijeno napala gradove i županije

FOTO: Screenshot/Nova Tv

Ministrica Divjak gostovala je večeras u Dnevniku Nove TV gdje je ustvrdila kako nova školska godina, koja počinje u ponedjeljak, kreće po planu sa svom potrebnom opremom. Demantira kritike pojedinih učitelja koje posljednjih dana prenose mediji, a koji tvrde da mnogi od njih još uvijek nemaju svu opremu za informatiku koja je od ove godine obavezna za sve pete i šeste razrede. Navodno još uvijek svi nemaju digitalnu opremu i udžbenike.

“Prije svega, to baš i nije tako. Prvo, svi učitelji informatike prošli su edukaciju od 243 dana. Dobili su podršku, dani su im digitalni materijali. Jednako tako, udžbenici za informatiku su dopunjeni i izmijenjeni, oni su već sada spremni. Prema tome, učenici kupuju nove udžbenike”, rekla je ministrica znanosti, obrazovanja i sporta , pritom ipak ne ulazeći previše u detalje.

Uvijeno okrivila gradove i županije

Za neopremljenost pojedinih škola krivi gradove i županije od kojih neke, kažu, ne rade dovoljno. “Mi moramo znati da školstvo kao i zdravstvo pripada decentraliziranim funkcijama. I tu svatko mora preuzeti svoj dio odgovornosti. Znači, županije i gradovi imaju nadležnost i dobili su povećana sredstva u sklopu decentraliziranih funkcija za tu namjenu. Međutim, država svejedno, a ovaj put po prvi puta u posljednjih deset godina, oprema sve škole u Hrvatskoj informatičkom opremom s 36 i pol milijuna kuna. A zajedno s gradovima županijama tamo gdje je veliki problem kao npr. za školu u Donjem Miholjcu, zajedno radimo. I to možemo po zakonu uskočiti ukoliko škola nije sigurna za učitelje i za učenike. Da pomognemo. Svatko ima svoj dio odgovornosti. Opremanje i održavanje škola je zadaća osnivača, to su gradovi i županije. Država uskače kad god može. Recimo, ovdje je bila nužna jedna financijska injekcija.”

Na pitanje je li zadovoljna suradnjom i potporom od premijera rekla je da Ministarstvo i Vlada rade u istom smjeru. “Sva ova četiri reformska procesa, od kurikularne reforme, strukovnog obrazovanja, visokog obrazovanja i znanosti, na koje mi radimo u Ministarstvu, sve je to ušlo u nacionalni plan reforme. Vlada je prihvatila i tu stvarno radimo u istome smjeru”, rekla je i na kraju poručila da će sigurno sljedeće godine biti veće plaće u školstvu.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu