Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ministrica zdravstva poručila: 'Francuzi bi ponovno trebali početi nositi maske, pogotovo u javnome prijevozu'

Prije pet dana, čelnik kampanje za cijepljenje Alain Fischer potvrdio je da zemljom hara novi val kovida

PARIS, FRANCE - SEPTEMBER 14: A Parisian sits on the Pont des Arts bridge wearing a face mask since the city made the wearing of a mask compulsory after the recent surge of COVID-19 cases in the city on September 14, 2020 in Paris, France. On Saturday, the number of new daily cases exceeded 10,000, with infection rates rising among all age groups. (Photo by Kiran Ridley/Getty Images)
FOTO: Getty Images

“Francuzi bi ponovno trebali početi nositi maske na napučenim mjestima, pogotovo u javnome prijevozu, budući da se Francuska bori s novim valom oboljelih od kovida”, kazala je ministrica zdravstva Brigitte Bourguignon u ponedjeljak. “Ne kažem da bi trebalo biti obvezno, no molim stanovnike Francuske da stave masku u javnome prijevozu”, kazala je za RTL te dodala da je to “građanska dužnost”.

“Nije da samo preporučujem, već to od vas tražim”, dodajući da bi maske ponovno trebalo nositi i u drugim zatvorenim prostorima, kao što su radna mjesta i trgovine. Francuska je zabilježila novih 17 601 slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, što je najveći broj zabilježen u ponedjeljak još od 18. travnja.

Prije pet dana, čelnik kampanje za cijepljenje Alain Fischer potvrdio je da zemljom hara novi val kovida, potaknut pojavom novih varijanti virusa, kao i drugdje u Europi, te dodao da je osobno za ponovno uvođenje obveznog nošenja maski u javnome prijevozu. Novi slučajevi zaraze u Francuskoj polako, ali sigurno rastu od kraja svibnja, te se na sedmodnevni prosjek dnevnih slučajeva povećao više od četverostruko, sa 17 705 slučajeva 27. svibnja na 71 018 u ponedjeljak.

Broj hospitaliziranih najmanji je u pola godine

Ukupni je broj ipak pet puta manji od rekordnog s početka godine, koji je iznosio 366 179. Broj hospitaliziranih zbog bolesti najmanji je u pola godine te je 18 lipnja iznosio 13 876, no otad je narastao za 1223 te iznosi 15 099, što je najviše u posljednjih četiri tjedna.

Tradicionalno postoji dvotjedna odgoda između porasta broja slučajeva i hospitalizacija, kao i između hospitalizacija i smrti. Broj smrtnih slučajeva od kovida u Francuskoj povećan je za 48 unutar 24 sata u utorak, te ukupno iznositi 149 406.