Politika & Kriminal

Reutersovi novinari, koji su osuđeni na 7 godina zbog izvještavanja o etničkom čišćenju u Mjanmaru, ostaju u zatvoru

Mjanmarski Vrhovni sud odbacio je u utorak i zadnju žalbu dvojice Reutersovih novinara

(FILES) In this file photo taken on August 27, 2018, Reuters journalists Wa Lone (front) and Kyaw Soe Oo (C-back) arrive in court in Yangon to face their verdict on charges linked to their reporting of the Rohingya crisis. - Myanmar's Supreme Court on April 23, 2019 rejected an appeal by the two Reuters journalists jailed for seven years on charges linked to their reporting on the Rohingya crisis, a defence lawyer confirmed. (Photo by Ye Aung THU / AFP)
FOTO: AFP

Mjanmarski Vrhovni sud odbacio je u utorak i zadnju žalbu dvojice Reutersovih novinara, dobitnika Pulitzerovu nagrade koji su osuđeni na sedam godina zatvora na temelju optužbe za odavanje državne tajne. “Oni su osuđeni na sedam godina i ta odluka stoji, a žalba je odbijena”, rekao je sudac Vrhovnog suda Soe Naing u prijestolnici Naypitawu.

Wa Lone (33) i Kyaw Soe Oo (29) proveli su više od 16 mjeseci u zatvoru otkako su uhićeni u prosincu 2017. dok su radili na istrazi o ubojstvu deset muslimana Rohindža. Sigurnosne snage i budistički civili u zapadnoj mjanmarskoj pokrajini Rahine ubili su muškarce i dječake za vrijeme vojne represije koja je počela u kolovozu 2017. godine.

Njihovo izvješće osvojilo Pulitzerovu nagradu

Izvješće nazvano “masakr u Mjanmaru” dovršili su njihove kolege i objavljeno je u veljači prošle godine, a prošli tjedan je osvojilo Pulitzerovu nagradu za međunarodno izvješćivanje. Odvjetnici novinara žalili su se Vrhovnom sudu pozivajući se na nedostatak dokaza te na dokaze da im je polciija sve namjestila. Policajac je rekao nižem sudu prošle godine da su časnici podmetnuli tajne dokumente dvojici novinara.

Sudnica je u utorak bila puna diplomata i promatrača. Nakon što je sud donio odluku, čelnik UN-a u Mjanmaru Knut Ostby izjavio je da je razočaran. “Ujedinjeni narodi nastavit će pozivati na puno poštivanje slobode medija i ljudskih prava”, kazao je on. “Wa Lone i Kyaw Soe Oo trebali bi se vratiti svojim obiteljima i nastaviti raditi kao novinari.”

Nastavite čitati