Most se posve raspao. Kako je do toga došlo?

'Ne napuštam brod koji tone. On je odavno otplovio bez mene', kaže za Telegram Ines Strenja

ZADNJA IZMJENA: svi 21, 2020
Foto: PIXSELL

“Od sutra više ništa neće biti isto. Rađa se nova nada za Hrvatsku!”, tim riječima je na svom Facebook statusu politički tajnik Mosta Nikola Grmoja najavio nove istaknute članove koje stranka kani narednih dana predstavljati. Uglavnom je u pravu. Što se Mosta tiče očito ništa više neće biti isto i ono što će se tamo stvarati bit će nešto novo. Nada je, pak, u očima birača.

Naime, Most koji će krenuti na izbore 2020. godine bit će radikalno drukčiji od onog kakav je bio u prethodnom izbornom ciklusu. Istina, tri medijski najisturenija igrača, Božo Petrov, Grmoja i Miro Bulj bit će još uvijek tu, ali uz Roberta Podolnjaka je to gotovo cijeli popis preostalih od onih koji su na jesen 2016. godine položili saborsku prisegu kao zastupnici Mosta. Podsjetimo, Most je na tim izborima osvojio 13 mandata. U međuvremenu se, na ovaj ili onaj način, od stranke udaljilo njih čak devetero.

Jednima previše, drugima premalo Škore

Vlaho Orepić i Marko Vučetić su otišli zbog neslaganja sa smjerom stranke koja je otišla udesno, Tomislav Panenić se planirao mimo Mosta kandidirati za predsjednika Republike, Miroslav Šimić i Josip Katalinić su se vratili u poslovne vode iz kojih su nakratko iskoračili u politiku, Ivan Kovačić se privremeno povukao iz politike (evo ga sad natrag, kao predsjednika Stranke s imenom i prezimenom), a do raspuštanja Sabora su članovi Kluba zastupnika Mosta ostali još i Ines Strenja, Slaven Dobrović i Ivana Ninčević-Lesandrić.

Dobrović je obznanio svoje napuštanje Mosta u utorak, zamjerivši vodstvu stranke između ostalog prekid pregovora s Domovinskim pokretom Miroslava Škore, uz dodatak: “Posebno kada znamo koliko ovaj savez za Hrvatsku danas znači”. Odnos Mosta prema Škori natjerao je i Ivanu Ninčević-Lesandrić da krajem prošle godine naglasi svoju nezavisnu poziciju unutar Mostovog kluba zastupnika – samo s potpuno suprotnih pozicija od Dobrovićevih. “Vrijednosti za koje se Škoro zalaže po mom mišljenju nisu jednake onima na kojima je izgrađena platforma Mosta”, govorila je tad Ninić Lesandrić, te podcrtala da ona nije članica Mosta i da ne bi ni bila u njihovom klubu zastupnika da je obvezuju njihove stranačke odluke.

Strenja istupila prije 7 mjeseci

U to vrijeme se to još nije znalo, ali članica Mosta već nije bila ni Ines Strenja. Još trećeg listopada prošle godine je istupila iz stranke, no odluku o tome je objavila tek nakon raspuštanja Sabora. Iako nije bila ministrica poput Dobrovića (zaštita okoliša u Vladama Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića), njen odlazak je također značajan udarac za Most – barem onakav kakav je bio dosad. Strenja je dvaput osvajala saborski mandat, vodila je saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku i mnoge bitke s vladajućom politikom.

Sad kaže kako ne napušta brod koji tone. “Ne, taj brod je već odavno otplovio. Bez mene”. Strenja objašnjava kako se Most jednostavno odlučio svjetonazorski definirati. “I to je okej, ali to nije ono što smo dogovorili kad smo kretali u zajedničku priču”, kaže za Telegram bivša zastupnica Mosta, naglašavajući da je upravo heterogenost bila snaga na kojoj je trebalo dalje graditi stranku.

Primjerice, na odnosu prema pobačaju. Za razliku od stranačkih kolega, Strenja je uvijek i jasno bila za pravo žene na pobačaj. “Osobno, ja jesam za život i to sam dokazala na vlastitom primjeru. Rodila sam sina s 19 godina, na prvoj godini faksa”, kaže Strenja. No, po njenom mišljenju žene moraju imati pravo na legalni pobačaj, jer ih se inače gura u ilegalu, ili, kako je rekla – “u podrum”.

Tri, ali njihova

Nije htjela konkretizirati što joj je točno u listopadu prelilo čašu strpljenja s Mostom (“Neke se stvari nisu htjele rješavati”), ali ostala je korektna prema stranci – mandat je odradila do kraja, u Klubu zastupnika Mosta, a svoj odlazak je obznanila tek nakon raspuštanja Sabora. Politikom se više neće baviti. “Nigdje ne prelazim!”, odlučna je Strenja. A Most? Smatra da je dobro da ne idu u koaliciju sa Škorom. “Pa ako i osvoje tri mandata, to će biti njihova tri mandata”, kaže sad već bivša političarka, koja se vraća svojoj liječničkoj karijeri.

Posljednji odlasci jakih stranački imena, poput Dobrovića i Strenje, podebljani su ovih dana i odlascima bivše saborske zastupnice Ružice Vukovac, te predsjednika stranačkog savjeta za branitelje Vlade Marića, pa nije ni čudno da Most ubrzano radi na tome da biračima predstavi nove ljude, poput riječkog vjeroučitelja Marina Miletića ili hrvatske filozofkinje i bioetičarke Marije Selak Raspudić.

Očekuje se da će i ostale predizborne prinove doći s pozicija političke desnice. Stranka koja je u vrijeme svog najvećeg izbornog uspona inzistirala na ideološkoj heterogenosti (i jedinstvu u želji za reformama) tako će zapečatiti svoje svjetonazorsko profiliranje.

Jasmin Klarić
Telegram autor
625 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program