Možda se ipak nešto promijeni? Vlada najavljuje strože zakone u slučajevima nasilja nad ženama i u obitelji

Vlada će uskoro u javnu proceduru poslati izmjene zakona koje bi trebale stupiti na snagu 1. siječnja

ZADNJA IZMJENA: ruj 11, 2019
Foto: Borko Vukosav

Vlada će uskoro u javnu proceduru poslati izmjene zakona kojima se pooštravaju kazne za djela vezana za nasilje u obitelji i nad ženama, a kao bitna promjena ističe se da kazneno djelo spolni odnos bez pristanka postaje kazneno djelo silovanja, za što je predviđena kazna od tri do deset godina zatvora.

Istaknuo je to u srijedu ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković nakon sastanka predstavnika udruga, ustanova i organizacija za žrtve obiteljskoga nasilja i predstavnika Inicijative #spasime s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

Izmjene od 1. siječnja

“Izmjene zakona uskoro namjeravamo uputiti u javnu raspravu, nakon toga u Vladinu i saborsku proceduru, a predviđeno je da na snagu stupe s 1. siječnjom iduće godine”, rekao je Bošnjaković novinarima ispred Banskih dvora.

Radi se o izmjenama tri zakona – Kaznenog zakona, Zakona o zašiti od nasilja u obitelji i Zakona o kaznenom postupku.

“Pooštravamo kaznenu politiku jer smo kazne za ona kaznena djela vezana za nasilje u obitelji pooštrili i želimo zaprijetiti snažnijim kaznenim djelima i svima onima koji žele počinjavati takva kaznena djela da to neće proći lako, već će im biti izrečena teža kazna”, naglasio je ministar pravosuđa.

Oštriji zakon oko silovanja

U okviru Zakona o kaznenom postupku, istaknuo je, predviđeno je niz rješenja kojima bi se trebalo ubrzati kazneni postupak, spriječiti da on dugo traje i da ga je moguće opstruirati i to će također pustiti u javnu proceduru.

Kao važnu promjenu istaknuo je “redizajniranje kaznenog djela silovanja”, s obzirom da je kazneno djelo silovanja bilo za djela uz uporabu sile, a imali smo posebno kazneno djelo, a to je spolni odnos bez pristanka. “To smo isto danas obuhvatili izmjenama i time je to postalo kazneno djelo silovanja. I za jedno i za drugo smo uspjeli naći normativni okvir i predložene su pooštrene sankcije i za jedno i za drugo”, naglasio je Bošnjaković.

Dodao je da će nakon savjetovanja sa zainteresiranom javnošću svi još jedanput analizirati prijedloge i primjedbe što će dobiti tijekom savjetovanja. “Poslije toga ćemo vidjet što je od toga za ugraditi i ide se u proceduru i do kraja godine bi morali biti gotovi”, naglasio je.

Problematičan stari zakon

Maja Mamula iz Ženske sobe istaknula je da su spolni odnos bez pristanka koji “odlazi u povijest i briše se”, te kazna za silovanje od tri do deset godina – izuzetno značajne promjene sve one koji rade s osobama koje su preživjele seksualno nasilje, a time, kaže, zakonodavac upućuje jasnu poruku da je to ponašanje koje se više neće tolerirati.

Istaknula je da je kazneno djelo spolni odnos bez pristanka bilo problematično u praksi pogotovo kada se radilo o silovanju u braku.

Potrebno je još promjena

Koordinatorica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tolle ocijenila je da je izmjenama napravljeno puno, popravljen je kazneni zakon, no kad je riječ o zakonu protiv nasilja u obitelji, nije jako zadovoljna te očekuje u idućem koraku koji su dogovorili znatnije promjene nego sada.

“Kazne su također povećane i u tom zakonu, no nije dovoljno smo povećati kazne. Idući korak bi po nama trebao biti sveobuhvatna kvalitetna reforma pravosuđa i tu ima puno posla”, smatra Tolle.

Osnivanje još sigurnih kuća

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković kazala je da je napravljen hodogram vezano za osnivanje sigurnih kuća u šest preostalih županija koje ih nemaju. Ministarstvo socijalne politike koordinira aktivnosti i do kraja ove godine svih preostalih šest županije naći će privremeno rješenje i osnovati sigurne kuće. Imaju zadatak pronaći objekte, opremiti ih i ishoditi od ministarstva sva potrebna rješenja kao privremeno rješenje.

Bedeković je naglasila da se pripremaju projekti u svih šest županija koji će biti prijavljeni u Europski socijalni fond kao dugoročno rješenje. Priprema se, dodala je, i prijava na projekt vezan za senzibiliziranje javnosti oko štetnih posljedica nasilja u obitelji i nad ženama. U fokusu će biti edukacija za nultu toleranciju na nasilje te očekuje da će s projektom koji će također biti financiran iz Europskog socijalnog fonda krenuti krajem godine.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program