Politika & Kriminal

Na grčkom otoku Lezbosu uskoro prvi europski sabirni centri za izbjeglice

Dio je to plana Europske unije da stavi pod kontrolu priljev izbjeglica

A boy looks on after arriving with other migrants and refugees on the Greek island of Lesbos on October 7, 2015, after crossing the Aegean sea from Turkey. Greek premier Alexis Tsipras said on October 6 that Athens would upgrade its refugee facilities by November to tackle the growing influx from Syria as the EU pledged 600 extra staff to help. Europe is grappling with its biggest migration challenge since World War II, with the main surge coming from civil war-torn Syria. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
FOTO: AFP

Prvi sabirni centri za izbjeglice koji dolaze u Europu bit će otvoreni na grčkom otoku Lezbosu za nekoliko dana, rekao je jučer u Ateni europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos. U tim će se centrima provoditi registracija i provjera svih migranata. To je dio plana EU da stavi priljev migranata pod kontrolu.

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn, koji je sudjelovao na sastancima u Ateni zajedno s Avramopoulosom, rekao je da Europa treba te centre, tzv. hot spotove, jer “mora znati tko joj kuca” na vrata. Luksemburg trenutačno predsjeda EU.

Glavna točka ulaska migranata

Lezbos je glavna točka ulaska za migrante u Europu, većinom Sirijce koji bježe pred ratom. Više od polovice od oko 400.000 migranata koji su ove godine prešli Egejsko more iz Turske stigli su na taj otok. Grčka i Turska trebale bi također brzo razraditi akcijski plan za migrantsku krizu na Egejskom moru, rekao je Avramopoulos.

Po dogovoru EU, 160.000 migranata bit će raspodijeljeno među državama članicama iz Grčke i Italije. Prva skupina prebačena je u petak iz Italije u Švedsku. Još se ne zna kada će to početi činiti Grčka.

Nastavite čitati