Politika & Kriminal

Nadbiskup Barišić pokušao je objasniti zašto žene idu na abortus i opet, nažalost, pokazao koliko ne razumije svijet

Nekoliko crtica s današnjih propovijedi u Solinu i Udbini

FOTO: PIXSELL

Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić vjernicima se obratio u Solinu, gdje je u Gospinom svetištu proslavljen blagdan Blažene Djevice Marije. U osnovi, pozvao je na vraćanje dostojanstva majčinstvu u hrvatskom društvu radi očuvanja obitelji, ističući kako današnje društvo prihvaća ženu, ali ne i majku.

Neke od njegovih poruka zvučale su razumno, primjerice kako je normalno da muškarci obavljaju kućanske poslove i tako dalje, a onda je nasrnuo na kapitalizam koji, tvrdi, žene tjeraju da ne budu majke. U nastavku je ponudio objašnjenje zašto se žene odlučuju za abortus i kontracepciju; da si ne pokvare društveni status. “Žena je prisiljena odreći se majčinstva kako bi se svim raspoloživim sredstvima – kontracepcijom, abortusom… – obranila od svog čeda koje postaje opasnost i ugroza za njezin nametnuti status u društvu”, kazao je.

Ako treba podsjetiti, nadbiskup Barišić usput je jedan od protagonista najvećeg recentnog skandala u hrvatskoj Crkvi. U svibnju ove godine Slobodna Dalmacija objavila je iskaz bivše studentice teologije koja tvrdi da ga je 2003. osobno obavijestila o pedofilskim zločinima redovnika iz splitskog franjevačkog samostana. Nadbiskup je kazao kako se razgovora s tom studenticom ne sjeća, a ustvrdio je i kako nije čuo za prijavu zločina koje je prije sedam godina zaprimio tadašnji provincijal Ljudevit Maračić.

Biskup Uzinić poslao kritizirao vlast citirajući Stiera

Od današnjih propovijedi možda treba spomenuti i udbinsku. Tamo je dubrovački biskup Mate Uzinić poslao poruku vlastima da poslušaju Davora Stiera, odmetnutog nekadašnjeg bliskog suradnika premijera Plenkovića. Nije imenovao kojeg političara citira u svojoj kritici Vladi, no bilo je prilično očito, s obzirom na to da se radi o izjavama iz Stierova poznatog govora s posljednjeg HDZ-ovog Sabora.

Biskup je citirao kako je u našem društvu najveći problem klijentilizam, ortački kapitalizam, mali krug ljudi koji si namještaju poslove na račun domovine i slobode, te pozvao sve koji participiraju u zakonodavnoj, sudskoj i izvršnoj vlasti da su dužni stvoriti sustav u kojemu se to neće moći događati.

“Bilo bi dobro da se svi nad tim zamislimo, a osobito oni koji participiraju u zakonodavnoj, sudskoj i izvršnoj vlasti jer, bojim se, ni jedna od njih nije imuna na tu kritiku. A odgovorni su da tako ne bude i dužni stvoriti sustav u kojemu se to neće moći događati”, rekao je biskup.

Nastavite čitati