Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Najmanje 10 uhićenih u akciji Uskoka i policije: Izdali tisuće lažnih covid potvrda najpoznatijim antivakserima?

Sumnja se da je najmanje jedna osoba iz zdravstvenog sustava

07.07.2021. Zgareb - Dovdjenje Dragana Kovacevica i ostalih uhicenih na ispitivanje u USKOK rrPhoto: Jurica Galoic/PIXSELL
FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL/Ilustracija

USKOK i policija jutros su krenuli u akciju na zagrebačkom i krapinsko-zagorskom području, potvrđeno je Telegramu. U njoj je zasad najmanje 10 uhićenih zbog primanja i davanja mita.

Ovom akcijom je, kako neslužbeno doznajemo iz izvora bliskih istrazi, obuhvaćen veći broj osoba. Radi se o organiziranoj skupini ljudi koja je izrađivala lažne covid potvrde. Trenutno su u tijeku pretresi njihovih domova.

Covid potvrde dobivali i poznati antivakseri

Sumnja se da je najmanje jedna osoba iz zdravstvenog sustava s pomagačima preko krivotvorenih podataka organizirala izdavanje lažnih covid potvrda. Istražitelji sumnjaju da su građani koji su htjeli takve, lažne potvrde, za njih plaćali određeni iznos.

Jutarnji javlja da je ovo nastavak akcije koja je pokrenuta još krajem prošle godine kada je uhićena medicinska sestra iz zagrebačkog Doma zdravlja Zapad koju se teretilo da je za 500 do 1.200 kuna izdavala covid potvrde necijepljenim osobama. Ista medicinska sestra je i među osobama koje su uhićene danas, a u njezinom su računalu navodno pronađeni podaci iz kojih proizlazi da je izdano više tisuća lažnih covid potvrda, a neke od njih su preuzeli i javnosti poznati antivakseri.

Akcija Uskoka u suradnji s PU zagrebačkom

Iz Uskoka su se oglasili šturim priopćenjem u kojem navode da su “uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PU zagrebačkom” kao i da hapšenja i pretrese obavljaju na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije.

Iz zagrebačke policije pak navode da će nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih podnijeti kaznenu prijavu Uskoku, a osumnjičenike predati pritvorskom nadzorniku.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više