Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Nakon šest godina konačno su objavljene Trumpove porezne prijave, zabrinjavajući detalj pokopao revizore

Ustanovljeno je kako Porezna uprava nije izvršila reviziju Trumpa tijekom njegove prve dvije godine na dužnosti

Former US President Donald Trump speaks at the Conservative Political Action Conference 2022 (CPAC) in Orlando, Florida, on February 26, 2022. (Photo by CHANDAN KHANNA / AFP)
FOTO: AFP

Objavljene su porezne prijave bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, čime je okončana šestogodišnja bitka za dobivanje boljeg uvida u njegove financije, piše BBC. Otkako je ušao u politiku, kritičari su željeli natjerati Trumpa da pokaže kako njegovo bogatstvo zapravo izgleda, što je nepokolebljivo odbijao učiniti. Naime, bivši američki predsjednik je biračima htio kroz svoje poslovne uspjehe dokazati da je on najbolji izbor za vođenje SAD-a.

Komentirajući na objavljivanje stotina stranica njegovih osobnih i poslovnih poreznih prijava u petak, Trumpov tabor upozorio je da će otkrivanje dovesti do toga da politička podjela u SAD-u postane “puno gora”. “Demokrati to nikada nisu trebali učiniti, Vrhovni sud to nikada nije trebao odobriti, a to će dovesti do užasnih stvari za jako puno ljudi”, stoji u njegovoj izjavi.

Demokrati: ‘Ovo je bio nužan čin nadzora’

Demokrati koji kontroliraju Zastupnički dom i koji su nadgledali objavu Trumpovih poreznih prijava tvrde da je bila riječ o nužnom činu nadzora. Zastupnik Don Beyer, član Odbora za načine i sredstva, koji je objavio dokumente, rekao je u petak da je Trump “zlorabio ovlasti svog ureda kako bi blokirao osnovnu transparentnost svojih financija i sukoba interesa, čega se nije odrekao nijedan predsjednik još od Nixona“.

Porezne prijave datiraju od 2015. do 2020. godine, pokrivajući Trumpovu kandidaturu i vrijeme u Bijeloj kući. Daju pojedinosti o raznim subjektima preko kojih je plaćao porez, uključujući holdinge i osobni dohodak.

Povjerenstvo je također utvrdilo da Porezna uprava – savezni entitet SAD-a zadužen za prikupljanje poreza – nije izvršila reviziju Trumpa tijekom njegove prve dvije godine na dužnosti, a počela je to činiti tek nakon pokretanja postupka nadzora u Kongresu 2019. godine”, piše New York Times.

Porezna nije počela reviziju na vrijeme

“Pokazalo se da su naši zaključci jednostavni – IRS nije započeo svoju obveznu reviziju bivšeg predsjednika sve dok nisam podnio svoj prvi zahtjev”, rekao je zastupnik Richard E. Neal iz Massachusettsa, predsjednik odbora koji je 2019. godine zatražio objavu poreznih prijava republikanskog predsjednika.

Republikanci su za ovu objavu kazali da bi mogla dovesti do pretvaranja individualnih poreznih prijava u političko oružje te dodali da će republikanski zastupnici koji će idući mjesec preuzeti odbor biti pod pritiskom da istu metodu iskoriste protiv visoko pozicioniranih demokrata.

I supruga Melania zahtijevala velike odbitke

Trump, koji je preuzeo dužnost 2017., bio je prvi predsjednički kandidat u nekoliko desetljeća koji nije objavio svoja porezna davanja. Štoviše, tužio je odbor kako bi ih pokušao zadržati tajnima, ali sud je presudio protiv njega..

Pojedinosti koje je odbor ranije objavio pokazale su da Trump nije platio porez na dohodak 2020., u svojoj posljednjoj punoj godini na dužnosti, unatoč milijunima dolara zarade njegovog poslovnog carstva. Pokazalo se da su Trumpov prihod i porezne prijave dramatično oscilirali između 2015. i 2020. godine, tijekom njegove predsjedničke kandidature i mandata.

Trump i njegova supruga Melania zahtijevali su velike odbitke, pa su u tih nekoliko godina plaćali malo ili nimalo poreza na dohodak.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više