Napokon malo umirujućih vijesti s otoka; Hvar sljedeći tjedan dobiva laboratorij za krvne pretrage

Hvarani od 1. studenog nemaju kako napraviti krvne pretrage

ZADNJA IZMJENA: stu 8, 2019

Izgleda da Hvar od idućeg tjedna ponovno ima laboratorij, barem tako tvrdi Nikša Peronja, načelnik općine Jelsa koji se jučer na svom Facebook profilu pohvalio s tom i još nekoliko novosti. Cijeli otok Hvar je, naime, od 1. studenog ostao bez jedinog laboratorija u kojem su Hvarani mogli obaviti krvne pretrage.

Laboratorij je privatno držala magistra medicinske biokemije koja je imala ugovor s HZZO-om. Raskidanje ugovora je sama tražila: “Laboratorij je zatvoren zbog čisto privatno poslovnog razloga – financijska neisplativost”, rekao je za ovaj tjedan za Index ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Marko Rađa.

RIJEŠEN PROBLEM LABORATORIJA NA OTOKU HVARU KOJI PONOVNO POČINJE SA RADOM OD SLJEDEĆEG TJEDNA !!! Također, doneseno…

Gepostet von Niksa Peronja am Donnerstag, 7. November 2019

Najavio još nekoliko poboljšanja

No, Rađa se jučer u Županijskom domu zdravlja sastao sa svim načelnicima, gradonačelnicima, pročelnicom za zdravstvo i radiologom gdje je dogovoreno da “laboratorij za vađenje krvi nastavlja s radom kroz sljedeći tjedan, i to ne više kao privatni laboratorij već kao laboratorij u sklopu Županijskog doma zdravlja”, izvijestio je načelnik Peronja.

Najavio je još nekoliko stvari, poput nabave novog CT uređaja “iz posebnog EU programa, vrijednosti 4 milijuna kuna, koji bi trebao biti instaliran na otok tijekom 2021. godine”, nabave novog rengenskog uređaja, novog digitalnog mamografa i sonde za ultrazvuk za srce koji, kaže, dolaze kroz 2020.

“A ono što nas posebno raduje je da je napokon omogućen dolazak doktora specijalista na otok Hvar iz Splita, gdje ćemo jednom tjedno već imati internistu, a od ove nove godine jednom tjedno i dermatologa, kardiologa, urologa, reumatologa, gastroenterologa, uz sudjelovanje u troškovima svih Općina i Gradova i građana. Na ovaj način naši stanovnici neće morati odlaziti u Split na preglede, već će to biti omogućeno na samome otoku”, napisao je Peronja.

Mama čija kćer nije mogla primiti terapiju

Problem s laboratorijem dospio je ovaj tjedan u javnost kad je jedna mama objavila na Facebooku da je njezina kći trebala obaviti pretrage kako bi mogla početi s terapijom. To je odgođeno, jer pretrage nema tko napraviti.

“Dragi moji otočani, da li ste upoznati s činjenicom da od četvrtka 01. 11. 2019. nigdje na otoku, ni u jednom domu zdravlja, ne možete napraviti niti jednu laboratorijsku pretragu? Naime, jedini laboratorij na otoku, onaj u gradu Hvaru, prestao je s radom. Dakle, ako Vam treba redovita ili ne daj Bože hitna pretraga iz krvi, poput CRP-a, ili enzima koji ukazuju na predinfarktno stanje, možete sv. Petru na vrata jer sumnjam da će helikopter HZZO-a doći po vas i odvesti vas u Split na vađenje krvi”, stoji na početku njezine objave”, napisala je tada.

 

Više s weba
Ostanite uz telegramov program