Politika & Kriminal

Narkotici su, tvrdi autor jedne knjige, odigrali važnu ulogu kod nacista u Drugom svjetskom ratu

Njemački novinar u knjizi tvrdi da je Hitler bio ovisnik o heroinu

Nazi leader German Chancellor Adolf Hitler (R) shakes hands with Spanish Generalissimo Francisco Franco at Hendaye train station on the French-Spanish border 23 October 1940.
FOTO: AFP

Nova knjiga njemačkog novinara i pisca Normana Ohlera ‘The Total Rush; Drugs in the Third Reich’ donosi zapanjujuće detalje o sklonostima narkoticima nacističkog vođe Adolfa Hitlera tijekom Drugog svjetskog rata. Ohler u svojoj knjizi piše da je Hitler postao jako zainteresiran za droge nakon što je Theodor Morrell poznat kao ‘gospodar injekcija Reicha’, postao njegov osobni liječnik.

Hitler je, kako se navodi u knjizi od svoga liječnika dobivao jaka stimulativna sredstva uključujući i injekcije metamfetamina, ali i snažan opijat Eukodal, a potom je redovno konzumirao narkotik na bazi heroina.

Ohler u svojoj knjizi piše da je i postojala naredba da se njemačkim vojnicima i pilotima također daju razni stimulansi. Vojska je ustvari koristila Pervitin. Autor tvrdi da su vojnici koristili ovaj njemački proizvod patentiran 1937. koji sadrži metamfetamin, danas poznati kao kristalni met. Naime, uzimanje tog proizvoda nije bila nikakva tajna među vojnicima koji su smatrali da je to nešto poput konzumiranja kave. U Njemačkoj su svi znali za ovaj lijek i masovno su ga koristili, a čak je njegov proizvođač izmislio i čokoladu u kojoj je bilo Pervitina. No, 1941. on je postao ilegalan, ali vojska ga je nastavila koristiti, piše Daily Mail.

Russland, Lagebesprechung mit Hitler

Pervitin se dopremao u ogromnim količinama

Hitlerove iznenadne promjene raspoloženja, neobično ponašanje, ishitrene odluke vode k tome da je bio teški ovisnik, a i njegovi najbliži suradnici bojali su se upravo toga njegovog neobjašnjivog ponašanja. Navodno je u periodu od 1941. do 1945. primio najmanje 800 injekcija metamfetamina, steroida i drugih supstanci, ali i veliki broj tableta.

Na više od 364 stranica autor knjige koristio je podatke iz arhive o nacističkoj državi u Njemačkoj i američke tajne dokumente. Stotine tisuća vojnika su se borili pod utjecajem droga. Zapisi do kojih je autor došao pokazuju da je tadašnja njemačka vojska iskoristila oko 200 milijuna Pervitin tablete između 1939. i 1945. godine.

Istraživanja provodili na logorašima

Istraživanje Udruge njemačkih liječnička također pokazuju da su nacisti razvili stimulans na bazi kokaina. Droga, kodnog naziva D-IX, testirana je u logoru Sachsenhausen sjeverno od Berlina, gdje su natovareni zatvorenici marširali više od 100 kilometara bez predaha.

Američka obavještajna služba tijekom Drugog svjetskog rata došla je do rezultata da je Hitler bio čovjek koji je konzumirao 47 različitih vrsta lijekova. Od svoga liječnika učestalo je tražio još, pogotovo pred kraj rata, jer se tako osjećao moćan. Sve je to na nacističkom vođi ostavilo traga. Borio se i s apstinencijskom krizom. Njegovi najbliži suradnici su mu uporno tvrdili da se taktika pred kraj rata mora promijeniti, da će rat izgubiti, no on je vjerovao svome liječniku, a njegova euforija nije imala kraja. To je prema pisanju autora knjige bila njihova tajna.

Ova senzacionalna knjiga baca novu sliku na ulogu droga u Drugom svjetskom ratu kod nacista. Upravo su razni stimulansi i lijekovi imali snažan utjecaj na ratovanje, ali i uspjehe, kao i neuspjehe njihovog vođe Adolfa Hitlera koji je prema ovim navodima bio veliki ovisnik.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu