Politika & Kriminal

Natezanje Bandića i HDZ-a oko GUP-a sad je već posve bizarno. Evo ključnih momenata

HDZ odbija povući amandmane, sve je na Bandiću

Danas u 10 sati u Zagrebačkoj gradskoj skupštini nastavljena je rasprava o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana, temi koja od kraja prošlog tjedna ljulja koaliciju gradonačelnika Milana Bandića i HDZ-a. Bandić GUP nastoji pod svaku cijenu progurati kako bi što prije počela realizacija projekta Manhattan, golemog građevinskog poduhvata koji obuhvaća više od 1,1 milijuna četvornih metara prostora uz Savu u Novom Zagrebu. Dugo se nagađalo hoće li zastupnici HDZ-a u Skupštini podržati izmjene GUP-a koje gradonačelnik traži.

Odgovor na to pitanje stigao je u srijedu, kada je je gradski HDZ podršku Bandiću uvjetovao prihvaćanjem 15 amandmana koje su gradska tijela te stranke odlučila predložiti na GUP. Kako se prema proceduri o svakom amandmanu mora glasati na skupštini, pa ga nakon eventualnog izglasavanja poslati na očitovanje resornom ministarstvu, jasno je kako svaki amandman znači odugovlačenje prihvaćanja GUP-a. Pravo iznenađenje uslijedilo je idućeg dana, kada je sam Bandić sa svojom strankom podnio 71 amandman na GUP. Sjednica je nastavljena danas i donijela je nekoliko zanimljivih obrata. Evo što se događalo i što bi moglo uslijediti.

1. Bandić je povukao svoje amandmane…

Gradonačelnik je tu mogućnost najavio još tijekom vikenda, kada je kazao da su amandmani bili ideja HDZ-a. “Predložit ću da se svi amandmani povuku. Želja mi nije bila da se ide s amandmanima, to je bila želja HDZ-a”, rekao je Bandić u subotu. „Moja ideja nije bila da se ide s amandmanima. Nije trebalo uopće ići s amandmanima, trebalo je usvojiti GUP koji je ispoštivana procedura, a onda ići na Ministarstvo koje je trebalo donijeti pravilnik, a prijašnja ministrica isto nije donijela pravilnik, a trebala ga je donijeti 2014”, pokušavao je objasniti gradonačelnik. Potvrda je stigla jutros, prije početka sjednice, kada je objavljeno da je Bandić povukao svih šest vlastitih amandmana, kao i 65 amandmana koje je predložila njegova stranka.

2. …i traži da HDZ povuče svoje

Bandićevu odluku danas je pokušala objasniti njegova zamjenica, Jelena Pavičević Vukičević. Prema onome što je gospođa kazala, gradonačelnik je GUP zatrpao amandmanima reagirajući na 15 amandmana koje je predložio HDZ. Kada je postalo jasno da će ih se i tako morati slati u ministarstva kako bi dobili potrebne suglasnosti, Bandić i njegova stranka su svojim amandmanima pokušali uvažiti prijedloge „privatnih i pravnih osoba” koje Pavičević Vukičević nije imenovala.

No, kada su uslijedili žestoki napadi medija i oprobe na gradonačelnika i Gradsku upravu, odlučili su ih povući, te sada isto traže od HDZ-a. „Pozivamo zato da i HDZ povuče svoje amandmane i da raspravljamo o GUP-u koji je sada u proceduri i koji je dobio suglasnosti nadležnih ministarstava kako bismo zaključili taj proces i onda pokrenuli nove izmjene i dopune GUP-a na zakonom predviđen način”, kazala je Pavićević Vukičević.”

3. HDZ povlači dio amandmana

Sjednica je zbog nedostataka kvoruma prekinuta između 10:15 i 10:55 sati, a za to je vrijeme stigla vijest da je HDZ odlučio povući četiri svoja amandmana. Riječ je o 5., 8., 11. i 12. amandmanu koji se odnosne na prenamjenu zelenih površina. Razloge za povlačenje četiri amandmana objasnio je HDZ-ov zastupnik Kazimir Ilijaš, rekavši da su u stranci zaključili kako bi zbog principijelnosti trebali odustati od zahtjeva da se zelene površine prenamjene u drugu vrstu zemljišta, budući da ne namjeravaju prihvatiti Bandićeve amandmane kojima se zelene površine pretvaraju u nešto drugo. No, i nakon te odluke ostaje 11 amandmana koje HDZ predlaže, što bi moglo znači da će odluka o GUP-u biti odgođena. Ilijaš je objasnio kako će se stvari dalje razvijati.

4. Nakon rasprave glasanje o amandmanima

Ilijaš nije jasno odgovorio na pitanje novinara je li HDZ jedinstven oko podrške GUP-u, rekavši da će se to vidjeti kada dođe do glasanja. Potom je objasnio daljnju proceduru. „Mi ćemo sada raspravljati o GUP-u i predloženim amandmanima, a to su naši (HDZ-ovi) amandmani. Nakon toga ide glasovanje o amandmanima. Ako budu prihvaćeni idu na nadležno Ministarstvo, ako ne budu prihvaćeni može se voditi računa da se može glasati o GUP-u”, kazao je, prenosi Jutarnji list.

Bandićeva stranka još se uvijek nada da bi HDZ mogao povući svoje amandmane. Bandićeva zamjenica Olivera Majić je od HDZ-ovih zastupnika zatražila da “se ugledaju na njih i povuku svoje amandmane” kako bi se GUP mogao donijeti. No, prema posljednjim informacijama, tu je mogućnost otklonio Kazimir Ilijaš, koji je za Jutarnji rekao da svih 11 amandmana ostaje. Preostalo je jedno neodgovoreno pitanje: Hoće li Bandićevi zastupnici glasati za amandmane HDZ-a?

5. Hoće li Bandić prihvatiti amandmane HDZ-a?

Kao što je rekao Ilijaš, nakon rasprave slijedi glasanje. Kako se oporba beskompromisno protivi GUP-u i nema šanse da podrži bilo koji prijedlog vladajućih, jasno je da amandmani mogu biti prihvaćeni samo ako za njih glasaju oba koalicijska partnera, Bandićeva stranka i HDZ. Još uvijek nije jasno hoće li Bandić podržati preostalih 11 amandmana HDZ-a, te tako odgoditi glasanje o GUP-u sve dok se nadležno ministarstvo ne izjasni o tim amandmanima, dakle, barem do iduće sjednice gradske skupštine u ožujku. Ako Bandićevi zastupnici ne podrže HDZ-ove amandmane, već se danas može glasati o GUP-u, ali izvjesno je da će HDZ u tom slučaju glasati protiv. Takav razvoj događaja vjerojatno bi značio raspad koalicije na gradskoj razini, a mogao bi ozbiljno ugroziti i vladajuću većinu u Saboru.

6. Uvijene prijetnje

Sam Milan Bandić u Skupštini se danas nije pojavljivao, ostavivši borbu oko GPP-a svojim zamjenicama. Oglasio se tek nakon što se natezanje oko GUP-a razvuklo do ranog poslijepodneva. Ponovio je apel Olivere Majić, pozvavši HDZ da odustane od preostalih 11 amandmana. „Jedino pošteno i korektno je da se povuku svi amandmani koji nisu prošli javnu raspravu, svih 80 amandmana, to je pošteno i korektno, i drugo da se izglasa GUP koji je prošao dvije javne rasprave i suglasnosti dvaju ministarstava i da idemo raditi na dobrobit građana grada Zagreba”, kazao je. Potom je zaprijetio, mada je ostalo nejasno kakvim se mjerama namjerava poslužiti ako ga HDZ ne posluša. Rekao je da i on može skinuti rukavice i govoriti drugačije, pa i o svojim partnerima, prenosi N1. Novinarima je rekao i da misli da će na Skupštini GUP proći, ali ne zna kako će zastupnici HDZ-a glasati.

7. Što o svemu kaže oporba

Oporbeni zastupnici ne mogu učiniti mnogo više od rušenja kvoruma kada se za to ukaže prilika, ali ne suzdržavaju se od izražavanja mišljenja o igri Bandića i HDZ-a. Anka Mrak Taritaš iz Glas-a kazala je da je proces oko GUP-a mogao završiti u ljeto da gradonačelnik nije pokrenuo temu Hipodroma. Ustvrdila je i da se GUP maknuo od stručnosti i pojedinačnih interesa građana te je poručila vladajućim koalicijskim partnerima: “Curice i dečki dogovorite se”. SDP-ov Zvane Brumnić smatra kako je HDZ-u i Bandiću odgovaralo da se rasprava o GUP-u odgodi.

“Znali ste da ono što ste predložili nije u skladu sa zakonom i nije odgovaralo niti vama niti HDZ-u da se počne rasprava o amandmanima koji nisu zakoniti tako da ih stignete povući. Ovaj cirkus očito ima šire značenje”, rekao je. SDP-ov Matej Mišić rekao je da je zagrebački gradonačelnik iz inata prema koalicijskom partneru podnio amandmane jer je koalicijski partner ranije odlučio da će podnijeti 15 amandmana. David Bilić (Radnička fronta) rekao je da ovo može nazvati razbojničkim urbanističkim planom, a ne GUP-om, dok je SDP-ov Rajko Ostojić čitavu situaciju nazvao teatrom apsurda.

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu