Ne pokušavamo vas zastrašiti, ali netko je snimio afričku divlju mačku u polju nedaleko Zagreba

Hrani se uglavnom glodavcima, pticama i gmazovima

ZADNJA IZMJENA: pro 11, 2019
Foto: YouTube/VGDanas

Zvijer koju nitko ne bi očekivao u hrvatskoj divljini danas je snimljena u poljima Turopljskog luga, javlja portal VGdanas, koji donosi i snimku neobične životinje. Premda na prvi pogled izgleda kao ris, mačka koja živi u šumama Gorskog kotara, Turopoljem zapravo luta puno egzotičnija životinja. Riječ je o servalu, afričkoj divljoj mački.

Na snimci koju je portal iz Velike Gorice prije nekoliko dana dobio od čitatelja vidi se prilično velika mačka žučkastog krzna pokrivenog crnim točkama. Kada primijeti čovjeka koji je snima, životinja se pokušava udaljiti, ali mirno i bez panike, pa djeluje kao da je navikla na ljude. Da je to točno postaje jasnije kada se kadar izoštri, a na servalovom vratu vidi se bijela ogrlica.

Ne može preživjeti zimu

Novinari VGdanas obratili su se Veterinarskom fakultetu, gdje su dobili i neslužbeno objašnjenje za prisutnost afričke mačke u Turopolju. Stručnjaci s Veterinarskog potvrdili su da je riječ o servalu, te rekli kako imaju saznanja da je tijekom ljeta ova životinja pobjegla vlasniku u Sloveniji, gdje su je u kolovozu također snimili lovci.

Serval može narasti do 60 cm i 18 kg težine, hrani se uglavnom glodavcima, pticama i gmazovima, a kako je riječ o životinji iz afričke savane, nije vjerojatno da će u hrvatskoj divljini preživjeti zimu. S velikogoričkog portala su nadležnim službama proslijedili informaciju o izgubljenom servalu, pa postoji mogućnost da će biti spašen prije nego što ga hladnoća dokrajči.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2035 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program