Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Neće se, dakle, graditi crkva zbog koje je Bandić ljude na Savici nazvao komunistima; evo pregleda slučaja

Ministarstvo graditeljstva poništilo je lokacijsku dozvolu

FOTO: Pixsell

Prije godinu dana zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je da protiv crkve na Savici prosvjeduju sljedbenici Partije. “Žalosno je da prosvjeduju oni koji su sljedbenici partije koja je četrdeset i pet godina branila rad crkve”, rekao je u srpnju prošle godine. Danas je tijekom gostovanja na Radio Sljemenu objavio da se crkva na Trnjanskoj Savici neće graditi u parku, kao što je prvotno bilo predviđeno i zbog čega su građani prosvjedovali, već će se graditi “150 metara dalje od parka”.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja poništilo je lokacijsku dozvolu Grada Zagreba za gradnju crkve, koja je izdana 3. kolovoza prošle godine. Ovaj kompleks je trebao uključivati crkvu s 420 sjedećih mjesta, župni ured, dvoje dvorane, ured Caritasa i stanove za župnika, vikara i domaćice, dvije garaže i zvonik visine 45,3 metara. Izdvojili smo 5 ključnih stvari o ovom slučaju.

1. Kada je osnovana župa na Savici?

Župa na Savici osnovana je 1999. godine. Gradnja crkve blaženog Alojzija Stepinca počela se planirati prije 18 godina, kada je napravljen projekt. Crkva je trebala biti smještena na sjevernom dijelu parka, a projekt je obuhvaćao i uređenje parka. Za sada se mise služe u prostoru osnovne škole.

2. Zbog čega su se protivili stanovnici Savice?

Građani okupljeni oko inicijative Čuvamo naš park nisu se protivili izgradnji crkve. Naprotiv, svi su isticali da je crkva dobrodošla na Savici, ali da ne žele da ona bude u parku, jedinoj zelenoj oazi tog dijela grada. Predlagali su da se crkva izgradi samo nekoliko metara dalje, nadomak uranih vrtova, u kojima je i glasovita parcela na kojoj je Milan Bandić uzgajao mahune. Predviđena kvadratura crkve iznosila je 1600 kvadrata, koja čini 30 posto parka, a u nju su bila uključene i dvije garaže.

3. Na koji su način prosvjedovali?

Prva peticija Gradu Zagrebu poslana je 2003. godine. Inicijativa Čuvamo naš park prvi prosvjed organizirala je 26. svibnja 2013. godine. Na prosvjedu se okupilo oko 500 ljudi. U rujnu prošle godine organiziran je još jedan prosvjed na kojem se okupilo više od dvije tisuće ljudi.

4. Kako je reagirao gradonačelnik Bandić?

Inicijativa Čuvamo naš park prošle godine javno je prozvala gradonačelnika Bandića jer, unatoč protivljenju stanara i struke, podržava gradnju crkve i župnog dvora. Bandić im je odgovorio kako je suludo da prosvjeduju oni koji četrdeset i pet godina nisu sagradili crkvu. “Tamo je crkva trebala biti i prije 45 godina, i da sam se ja ranije rodio, tamo bi crkva već bila. Ali što ću kad sam se kasno rodio”, izjavio je Bandić.

5. Koje mišljenje je zastupala struka?

Društvo arhitekata Zagreb zaključilo je da gradnja crkve u parku predstavlja korak unazad u razvoju javnog prostora. DAZ je zaključio da za poziciju crkve na Savici treba pronaći kvalitetnije urbanističko rješenje kao primjerice ono u Sigetu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više