Politika & Kriminal

Neslužbeno: Tomašević smjenjuje šefa Gradske plinare jer nije osigurao dovoljno plina po manjim cijenama

Navodna odluka stiže nakon vijesti da Gradska plinara Zagreb planira znatno povećati cijene plina za poduzetnike

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević smijenit će direktora Gradske plinare Zagreb-Opskrba Igora Piriju, neslužbeno doznaje Jutarnji list. Razlog je propust te gradske tvrtke da osigura dovoljne količine plina po povoljnim cijenama. Zbog toga su ranije odlučili povećati cijenu plina tri do četiri puta od 1. studenog za sve poduzetnike koji ga kupuju od Gradske plinare Zagreb.

U tvrtki trenutno traje unutarnja kontrola kako bi se utvrdilo zašto nisu osigurani dovoljni kapaciteti prirodnog plina. Kako je Jutarnji ranije izvijestio uprava tvrtke navodno “nije na vrijeme zaključala cijene plina” te ga sada kupuju po tri do četiri puta većoj cifri. Neki sugovornici Jutarnjeg procjenjuju da bi se gubici mjerili u iznosu od čak oko 200 milijuna kuna.

Iz Grada Zagreba su napomenuli kako je osigurana dovoljna količina plina za kućanstva i javne ustanove te se cijena za njih neće mijenjati.

Veće cijene bi trajale pet mjeseci

Na povećanje cijena kupcima energenta GPZ Opskrba se odlučila jer bi u suprotnom dospjela u tešku financijsku situaciju i u pitanje bi praktički došao opstanak tvrtke s nešto više od 130 radnika. Naime, cijene plina u veljači su bile na razini od 27 eura po megavatsatu i tada su ga prodavali po 40 eura, a 6. listopada cijena je narasla i na 140 eura.

GPZ Opskrba planira kupcima, koji ne bi pristali na povećanje cijena, omogućit raskid ugovora bez dodatnih troškova, ali je malo vjerojatno da bi se itko za to odlučio s obzirom na to da trenutno cijene plina divljaju i sigurno plin ne bi mogli dobiti povoljnije.

Za poduzetnike cijenu plina ne regulira država, nego je slobodno formiraju prodavatelji po ugovorenim uvjetima, a s obzirom na poremećaju na tržištu i jer nisu na vrijeme osigurali dovoljne količine plina po povoljnoj cijeni GPZ Opskrba je odlučila povećati cijenu za sve poduzetnike. Veće cijene bi trebale trajati pet mjeseci do 31. ožujka 2022.

‘Stradat će mali poduzetnici’

Predsjednik HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika Igor Škrgatić za Jutarnji je rekao kako će zbog ove odluke stradati upravo poduzetnici koje predstavlja, jer nemaju početnu pregovaračku poziciju kao veliki poduzetnici.

“Mi niti ne možemo prebaciti taj rast cijena na kupce jer su i kupci već izmučeni pandemijom te sada inflacijom. Rast cijena utjecat će na profitabilnost malih poduzetnika i morat će smanjivati maržu”, rekao je Škrgatić.

Naglasio je da će porast cijena najviše utjecati na velike kupce plina, poput proizvodnih pogona, a manje na uslužne djelatnosti.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu