Politika & Kriminal

Nevjerojatan istup šefa suda u Osijeku nakon što su mu uhitili trojicu sudaca. Jednog, usput, nije ni suspendirao

Jedan od uhićenih sudaca namjeravao je pokrenuti inicijativu pred DSV-om, Vrhovnim sudom i Ministarstvom za stegovni postupak protiv Zvonka Vrbana

”Ovo je težak dan za Županijski sud u Osijeku, težak dan za hrvatsko pravosuđe i težak dan za cjelokupnu hrvatsku državu’’. ”Uhićenje trojice sudaca je naštetilo ugledu Županijskog suda u Osijeku, naštetilo je ugledu hrvatskog pravosuđa. Mi ćemo dakle morati provesti dosta i dugo vremena da vratimo ugled hrvatskog pravosuđa i Županijskog suda u Osijeku nakon ovih događanja”.

Citirane rečenice rekao je jučer novinaru Nove TV, Andriji Jarku, predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban, nakon što su mu je istog jutra uhićen je ne jedan, ne dva, nego su uhićena tri suca pod sumnjom za korupciju.

Kako to misli predsjednik Županijskog suda u Osijeku vratiti ugled sudu na čijem je čelu, ugled za kojeg i sam kaže kako je oštećen, Vrban nije objasnio, ali iz odgovora u kojem otklanja bilo kakvu mogućnost vlastite odgovornosti za tu štetu, očito smatra da je upravo on najpogodnija osoba da vrati taj duboko uzdrmani ugled.

Zašto je dvojicu suspendirao, trećeg nije?

Predsjednik Županijskog suda u Osijeku, Zvonko Vrban, javnosti je dužan odgovoriti na pitanje kako je na njegovu sudu moguće da jedan od trojice jučer uhićenih sudaca, Ante Kvesić, praktično, do prošlog utorka sudi na tom sudu, a u srijedu ga uhićuju pod sumnjom za korupciju. Vrban nije objasnio javnosti zašto Kvesića nije suspendirao kao Zvonka Vekića i Darka Krušlina, sudaca također uhićenih jučer, kada je i on, Kvesić, spominjan kao sudac kojeg je podmićivao Zdravko Mamić. Mamić je naime tvrdio kako je i na koji način novac davao i Kvesiću, te kako su se i gdje susreli.

Zašto dakle Vrban nije suspendirao i Kvesića? Zar samo zbog toga što u medijima nije objavljena zajedničke fotografija Kvesića i Mamića? Vrban je naime, Vekića suspendirao tek kada su mediji objavili Vekićevu fotografiju s Mamićem. Ako je zajednička fotografija jednog suca Županijskog suda u Osijeku sa Zdravkom Mamićem bio Vrbanov kriterij za suspenziju, zašto je onda suspendirao i Krušlina, kojeg nema na zajedničkoj fotografiji s Mamićem? Odnosno, zašto nije suspendirao i Kvesića, kojeg također nama na fotografiji s Mamićem, ali ga ovaj optužuje za primanje mita jednako kao Vrbana i Krušlina?

Valjanje u blatu Mamićevih optužbi

Da su djelatnici PNUSKOK-a na dan uhićenja trojice osječkih sudaca akciju počeli samo malo kasnije, u radnom vremenu suda, moglo se dogoditi da suca Antu Kvesića privedu ravno iz sudnice. Jer on je, za razliku od suspendiranih Vekića i Krušlina uredno obavljao svoj posao unatoč teškim Mamićevim optužbama. Ako je Vrban, suspendirajući Vekića i Krušlina, to učinio samo na temelju Mamićevih optužbi iznesenih u medijima, zašto onda nije suspendirao i Antu Kvesića kojeg je Mamić također optužio za primanje mita?

U Osijeku je javni pogovor o iznimnoj bliskosti sudaca Vrbana i Kvesića, još iz vremena kad su obojica radila u osječkom Državnom odvjetništvu, o njihovim druženjima, zajedničkim proslavama i feštama. Druženje sudaca i međusobna prijateljstva, naravno, nisu zabranjena. Ali to postaje problem ako takvo prijateljstvo potencijalno može biti razlog pogodovanja u situacijama kakva se dogodila na Županijskom sudu u Osijeku, kada predsjednik Vrban pokreće stegovni postupak protiv dvojice sudaca, a ne čini protiv trećega, koji se zajedno s njima valjao u blatu Mamićevih optužbi.

Kako je sudac Vrban došao do imovine?

Nekoliko dana prije uhićenja trojice sudaca Županijskog suda u Osijeku, novinar Telegrama poduže je razgovarao s jednim od njih, Darkom Krušlinom. Ovaj je tada pričao kako namjerava pokrenuti inicijativu pred Državnim sudbenim vijećem, Vrhovnim sudom i Ministarstvom pravosuđa za pokretanje stegovnog postupka protiv Zvonka Vrbana.

Spominjao je razloge: ugovor o doživotnom uzdržavanju koje je Vrban načinio s osobom koja mu je ostavila kuću i više nekretnina milijunske vrijednosti, biznis s velikim voćnjakom jabuka u Baranji, u kojem je bio prikriveni vlasnik, a cijeli se posao vodio na obiteljskom gospodarstvu njegove supruge, da bi ga na kraju prodali za 350.000 eura.

Kako će on vratiti narušeni ugled suda?

Krušlin je namjeravao spomenuti i način na koji je Vrban stekao ogromni luksuzni stan u Osijeku značajno ispod tržišne cijene, a osobitim razlogom za pokretanje stegovnog postupka protiv Vrbana spominjao je čak 35 kontakata suca Vrbana s osobom koja je bila pod tajnim mjerama USKOK-a. Vrban je te telefonske kontakte ostvarivao s mobitela registriranog na Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo njegove supruge, a radilo se o voćnjaku čiji je prikriveni vlasnik bio Vrban.

Je li Krušlin takvu inicijativu, o kojoj je novinaru Telegrama opširno govorio prije desetak dana uspio pokrenuti, ili ga je uhićenje preduhitrilo, nije poznato. No svi oni kojima je Krušlin to želio poslati o tome su mogli čitati u medijima. Što dodatno osnažuje pitanje može li predsjednik suda kome su u jednom danu uhićena trojica od 15 sudaca, a koji se u svojoj karijeri bavio svim i svačim, što mu je donosilo veće prihode od onih ostvarivih sudačkom plaćom, može li dakle takav sudac, sudac koji kontaktira s podzemljem, vratiti narušeni ugled Županijskog suda u odsjeku, suda čiji je predsjednik?

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu